Húsvét 2011

Csináld magad: cikcakkos filctojások húsvétra

Nem akármilyen cikcakkot álmodtunk a húsvéti tojásokra: ezért a chevron nevű egyszerű mintáért rajong most világszerte az otthon alkotók népes tábora.

Először tisztázzuk is gyorsan, hogy mi az a chevron? A chevron vagy sok helyen cheveronként említett forma nagyon leegyszerűsítve egy fordított V-alak. A sok-sok fordított V-alak pedig sima cikcakkmintába rendeződik.

Csináld magad: cikcakkos filctojások húsvétra

 

A cikcakk hódító útja

A legkorábbi ilyen mintát az időszámításunk előtti krétai Knósszosz emlékei között fedezték fel, de fénykorát a lovagkorban élte, ahol pajzsokon, címereken gyakran használták. Manapság a fordított V-alak a hadsereg rangjelzéseiben is megtalálható, illetve az ismert francia autógyártó, a Citroën is ezt a jelet választotta emblémájául.

A divat és a dizájn világában az ötvenes években már megjelent, de igazi hódító útjára három-négy évvel ezelőtt indult, mára igaz kultusz övezi. Mi most húsvéti dekorációt álmodtunk nektek cikcakkosra!

 

Kattins a képre, és nézd meg, hogyan készül lépésről lépésre!
Kattints a képre, és nézd meg, hogyan
készül lépésről lépésre!

Amire szükségünk lesz:

  • élénk színű, vastag (4-5 mm) barkácsfilc (hobbiboltokban, jobb méterárukban kapható)
  • élénk színű, vékony barkácsfilc  (hobbiboltokban, jobb méterárukban kapható)
  • oldószermentes ragasztóstift
  • 2 méter vékony szaténszalag
  • olló, sablon, gombostű

 
TIPP 1.: Válasszunk kontrasztos színt a vékony és vastag filc esetében! A cikcakkminta akkor látszik igazán szépen, ha nagyon eltérő színekkel dolgozunk!

TIPP 2.: Az oldószermentes ragasztó egyrészt szagtalan, másrészt ha csak műszálas barkácsfilcet kapunk, nem oldja azt fel.

1.
Töltsük le és nyomtassuk ki erről a linkről a sablont!

2. A sablonban található cikcakkmintákat vágjuk ki, gombostűzzük rá a vékony filcre. Tojásonként két felső és két alsó cikcakkot vágjunk ki a filcből.
 
3.
A sablonon található tojásmintát is vágjuk ki, és gombostűzzük rá a vastag filcre. Vágjunk ki tojásformákat a különböző színekből!
 
4. A ragasztóstifttel ragasszuk fel a cikcakkokat a tojások két oldalára.

5. Vágjunk 20 centi hosszú füleket a szalagból, és kössünk 6 minimasnit. Fogjuk meg a füleket, és ragasszuk fel őket a tojásokra. A ragasztás nyomát eltakarandó, ragasszunk a fülek végére masnikat.
 
6.
Dekoráljuk a kész tojásokkal barkaágunkat vagy bármilyen gyönyörű virágzó águnkat!

Csináld magad: cikcakkos filctojások húsvétra

 Boldog húsvétot!
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top