Húsvét 2011

3 +1 húsvéti népszokás, amit érdemes kipróbálnod!

Unod már a locsolást? Az idén is barkaágat veszel a virágosnál? A tojásfestés pedig remek program a gyerekekkel? Eláruljuk, melyik a 4 legérdekesebb húsvéti népszokás, amit érdemes kipróbálnod az idén!
3 +1 Húsvéti népszokás, amit érdemes kipróbálnod!
10 szokatlan húsvéti tárgy

Bajok ellen: szentelt barka!
Érdemes a barkát elvinni virágvasárnap (az idén április 17-én lesz) a templomba, ahol a pap megszenteli azt. A szentelt barka a hiedelem szerint megvédi a házat a rontástól és a negatív energiáktól. Ennek érdekében faluhelyen a gerenda alá tűzték az eresz alá, de jótékony hatását egy vázába téve is kifejti. Egyes vidékeken úgy tartották, hogy a kert földjébe szúrt szentelt barka elűzi a férgeket.

3 +1 Húsvéti népszokás, amit érdemes kipróbálnod!Piros tojás véd a rontástól
A hímes tojás (amelynek a színe hagyományosan mindenképp piros vagy vöröses) a keresztény kultúrában Jézus feltámadásának jelképe. A tojás már évezredek óta a születés, az újjászületés és a tavasz szimbóluma. Eredetileg termékenységszimbólumokkal (virágokkal, indákkal, sőt kerti szerszámokkal!) díszítették, és úgy tartották, hogy megvéd a rontástól. Érdemes tehát egyet minél tovább eltenni húsvét után, csakúgy, mint a szentelt barkát.

Egészségvarázslat sonkával

Húsvétvasárnap a reggeli misén még ma is sok helyen szokás az ételszentelés. A reggelire szánt sonkát, hímes tojást és kalácsot ilyenkor a pap megszenteli. A néphit szerint a szentelt ételek elfogyasztásával garantálhatjuk, hogy egészségesek és boldogok legyünk a következő húsvétig.

Kölni: illatos leszel és szép…

…no meg termékeny is. Legalábbis a hiedelem szerint. Talán azt már minden magyar lány tudja, hogy az egész húsvéthétfői locsolós tortúra eredete az a népszokás, hogy hajnalban (!) hideg (!) kútvízzel öntötték le a fiúk az eladósorban lévő lányokat. Ez a hideg vizes mosdás spirituális értelemben minden tisztátalanságot eltávolított a csajokról, akik ennek hatásra megszépültek és termékennyé váltak. Ha belegondolunk, a kölnis locsolás még mindig sokkal emberbarátibb termékenységi varázslat!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top