Húsvét 2011

Nyúl eladó. De mégis kinek?

Eladó nyulat keresel? Még meggondolhatod... Nagyszombati interjú egy tapasztalt nyúltulajdonossal.

 

Nyúl eladó. De mégis, kinek?

Mi a jó a nyúlban?
Úgy tökéletes társállat… nem, az állat nem is kell. Szóval úgy tökéletes társ, hogy jóval kevesebb gond van vele, mint a kutyával.

Ha már a kutyához hasonlítod: mit tud, amit a kutya is? Hűséges? Visszahozza a labdát? Szeret?

Abszolút hűséges. És igen, tud labdázni. De csak gurigatja a labdát.

Hogy örül?

Mormog a fogával és nyaldos.

Mormog a fogával…

Jó, akkor reszel – de az már nagy öröm jele. A nyaldosás pedig valójában a nyúlpuszi.

Oké. Nyal, reszel. Mit tud még?

Követi a gazdit a lakásban, felugrik mellé a kanapéra… Vagy amikor éhes, becélozza a Nagy Szürkét. A hűtőt.

Nyúl eladó. De mégis, kinek?A nyulak között is vannak különböző fajták, különféle… kompetenciákkal?
Azt szögezzük le, hogy amiről beszélünk, azok a törpenyulak – két-három kilósra nőnek meg, a legtöbb kereskedésben ezeket árulják. Egészen pontosan most egy kosorrú, lógófülű törpenyúl gazdájával beszélgetsz. Ezeket az üregi nyúlból tenyésztették, emiatt ragaszkodnak a helyükhöz, a ketrecükhöz. Nem összetévesztendők a házi nyúllal. Elég tipikus sajnos így húsvétkor, hogy megveszik a kisnyulat, amiről hamar – amikor hirtelen megnő akár tízkilósra – kiderül, hogy valójában házi nyúl.

Hogy lettél nyúlgazda?

Nem saját ötlet volt. A nyúl apja találta ki… Szóval amikor az akkori párommal egy kis lakásból nagyobba költöztünk, elhatároztuk, hogy beszerzünk egy nagyobb állatot, olyat, ami tovább él. A kis lakásban kisállataink voltak, szinte állandó gyászszertartásokkal – és kezdett elegünk lenni abból, hogy évente hörcsögtemetést tartunk a parkban… A nyúl tovább él: az enyém már kilenc és fél éves, ami azért már szép kor, és néhány napra magára lehet hagyni. A párom javaslatára döntöttünk mellette, aztán amikor vége lett a kapcsolatunknak, a nyúl nálam maradt. Ő meg még a nyúltartást sem fizeti…

Ez egy prekoncepciós interjú, célja, hogy lebeszélje a húsvéti nyúlvásárlásról a szülőket. Szóval, őszintén… mi a rossz a nyúlban?

Az, hogy rág. Nem rágcsáló, ez tévhit. De kirág mindent. 5-6 mobiltöltőn vagyunk túl, jó néhány adapteren, tévé- és videokábeleken. Rendszeresen körberágja a bútorokat, ez elég nagy probléma – nem lehet ellene tenni, mert folyamatosan koptatnia kell a fogát. Aztán nyilván nem olyan hű és emberközpontú, mint egy kutya. De azért amikor visszajön a gazdi egy nyaralásból, akkor azért látszik rajta, hogy depressziós.

Ennyi a nyúltartás rossz oldala?

Ezeket is nagyon nehezen szedtem össze!

Nyúl eladó. De mégis, kinek?


Akkor kérdezek én. Mivel kell etetni?
Egy csomó zöldséget nem ehet. Például káposztát. A tévhitek miatt sok el is pusztul. Szénával kell etetni meg speciális makkeverékkel.

Mag- vagy makk-keverékkel?

Na ne! Ennél több felkészültségre számítottam! Természetesen magkeverékkel. És mindennap kell adni neki zöldfélét vagy gyümölcsöt.

Szaga van?

Ha tisztán van tartva, nincs. Szobatiszta, a ketrec egy helyére ürít, ha ki van alakítva, ugyanúgy alomtálcára jár, mint a macskák, amit naponta kell cserélni. Mondjuk, az enyémnek nincs ilyen…

Nem sikerült rászoktatni?

Hát nem… A ketrecben végzi a dolgát, de nem tálcára. Ráadásul 4-5 éve vesebeteg. Emiatt hetente kétszer ki kell takarítanom a teljes almot.

Indul a 33 kívánság akció
Legyél te is jó tündér! Kattints, és teljesítsd egy nehéz sorsú gyermek álmát!

Az milyen hosszú művelet?
Hamar megvan. Kb. húsz perc.

Képes zajongani? Gyakran felébreszti a gazdit?

A nyúl néma. De ha fél, dobog a lábával, ami egészen hangos tud lenni. Az enyém egy ideig, ha éhes volt, rázta a ketrecet.

Hány órakor?

Hajnalban, fél hatkor. De csak néhány hétig. Amikor látta, hogy hatástalan, leszokott róla.

Vadul? Harap? Begőzöl néha?

Igen. Ha megijed, vagy ha kaját kap, néha odakap. De ez nem fájdalmas, apró csípés csak. Egyetlenegyszer fordult elő, hogy durván harapott: a nyúlszittert, amikor külföldön voltam.

Ha gyerek van nálad vendégségben, egymáshoz engeded őket?

Nem, de nem a gyerek, hanem a nyúl miatt. De tényleg! Ezeknek a törpenyulaknak nagyon vékonyak a csontjaik, nem lehet úgy dögönyözni őket, mint a kutyát vagy a macskát. Ez is nagy probléma lehet az ajándék nyulakkal.

Mennyibe kerül fenntartani?

Magának a nyúlnak az ára változó. A ketrec még a fix költség, az 15 000 Ft. Félévente oltatni kell, az 4-5000 alkalmanként. 4000 Ft havonta az élelem-, 2-3000 az alomköltség, igaz, a legdrágábbnak tartott bolthálózatban vásárolok, és rengeteg széna kell, mert részben azt rakom alá is. Három komolyabb betegsége volt eddig, annak kezelése esetenként 30-40 000-es összegbe is került.

Nyúl eladó. De mégis, kinek?A te nyulad tehát tizedik évében van. Kiszámoltad már, hogy mennyit költöttél rá mostanáig?
Hú, még soha.

Én úgy számolom, hogy nagyjából 1,3 millió forintot.

Úristen, és ebben még nincs benne az a sok minden, amit tönkretett!

Tehát akkor azoknak ajánljuk a nyúltartást, akiknek van megtakarításuk. És még…?

És azoknak, akik felfogják, hogy a nyuluk tíz év múlva is velük lesz. Megértik, hogy megbetegedhet, és akkor is gondoskodniuk kell róla. És bár néma, maximálisan figyelniük kell rá, mert ők is törődést igényelnek.

(A nyúltulajdonos szerkesztőségünk tagja. Mivel családtagjáról kellett személyes vallomást tennie nyilvánosan, névtelenséget kért. És mi kegyesen megadtuk neki.)

Ez történik a megunt húsvéti nyuszikkal

Nyúltulajdonos-topik a fórumban

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top