Húsvét

A kínos húsvéthétfő túlélhető – Ne bánd a locsolást, régen korbácsoltak is!

Púp a hátadra a legendásan szagló, 1000 éves pacsulik és az alkohol gőzös leheletek hétfője? Húsvéthétfő most és nagyanyáink idejében.
A kínos húsvét hétfő túlélhető – Ne bánd a locsolást, régen korbácsoltak is!

Ahogy az éveket magunk mögött hagyjuk, talán egyre kevésbé akarunk titkos ügynököket is megszégyenítő módon eltűnni húsvéthétfőn, de a locsolóvers alatti kínos ácsorgást és az erősen szagló kölniket a legtöbben még mindig kihagynánk. Pedig hidd el, nem is olyan borzasztó korunk húsvéthétfője! Íme, 5 érv, hogy tudd, milyen jó dolgod van!

A kölni jobb, mint a jéghideg kútvíz!

A húsvéti locsolás népszokása valójában egy ősi, megújulást és termékenységet szimbolizáló rítus keresztényiesített formája. Húsvéthétfőn, vagy ahogy régen nevezték, vízbevető, vízbehányó hétfőn a fiatal fiúk bandákba verődve látogatták meg a lányos házakat, és jéghideg kútvízzel locsolták vödörszámra a sikítozó szerencséseket. A hagyomány szerint a locsolással a lányok termékenységét és egészségét voltak hivatottak biztosítani a mindenre elszánt locsolók. A didergésnél talán egy fokkal mégis csak jobb még a legborzalmasabban bűzlő pacsuli is!

A kínos húsvét hétfő túlélhető – Ne bánd a locsolást, régen korbácsoltak is!

Nem éled meg kudarcként, ha száraz marad a ruhád

A locsolás előtt a fiúk tojáshéjat szórtak annak a lánynak az ablaka alá, akit nem kedveltek, vagy valamiért haragudtak rá, egyfajta korabéli SMS-ben tudatva nemtetszésüket. Ezután indultak el locsolkodni. Minél több locsolója volt egy lánynak, minél jobban elázott a ruhája, annál kelendőbbnek számított, miközben a szárazon maradtak elhervadtak, vagyis nem számítottak kívánatosnak. Most elég, ha felveszel egy kardigánt és megkéred a locsolókat, hogy arra fújják a különböző illatkompozíciókat, amit az utolsó látogató után levéve elég bedobnod a szennyesbe!

A kölni a vesszőzésnél is jobb!

Régen, aki biztosra akart menni, a húsvéti vesszőzésből sem maradhatott ki: a fiúk – szintén az egészség megóvása érdekében – fűzfavesszőből font négyszög alakú korbáccsal, azaz a sibával csapkodták meg a lányokat. Tény, hogy egy jó kis vesszőzés után, minden egyéb probléma eltörpül. Ehhez képest a húsvéti pacsuli a kanyarban sincs, még akkor sem, ha egy kínos, semmiről sem szóló rokoni csevejjel társítjuk!

A kínos húsvét hétfő túlélhető – Ne bánd a locsolást, régen korbácsoltak is!

Nem kell szerelmet vallanod mindenki előtt

Anno a locsoláskor a nők is színt vallottak, és kiderült, ki a legnépszerűbb legény a környéken: a hímes tojások ajándékozásakor a lányok virágot tűztek a számukra tetsző fiú kabátjára, így akinek a legtöbb virág díszelgett a felöltőjén, népszerűnek mondhatta magát. Gondolj bele, nem biztos, hogy akarnád tudni, hány nőtársad rajong még a kiszemeltedért a környéken! Ma ezzel jó eséllyel csak a közösségi oldalakon szembesülhetsz.
A húsvéthétfőt követő kedden következett a reváns: a lányok locsolták meg a fiúkat, azonban ez a szokás az I. világháború után megszűnt, pedig feltehetően ez a kedd a lányok nagy kedvence volt!

A kínos húsvét hétfő túlélhető – Ne bánd a locsolást, régen korbácsoltak is!

Újra látod a rokonaidat

Lehet ezt ragozni, a régi hagyományoknak is megvoltak a maga szépségei, de ahhoz képest, amit nagyanyáink átéltek, most egy-egy pálinka hatására átírt locsolóvers és némi pacsuli semmi! Ráadásul általában jól sülnek el a húsvéti családlátogatások, és a sután elmondott versek is elég rövidek. Ha jó idő van, a friss levegőn, a kertben lehet sztorizgatni a rokonokkal, jókat enni, és úgy általában, száraz ruhában örülni a tavasznak!

Még több húsvéti cikk az NLCafén

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top