Húsvét

Csodálatos húsvéti kalács Olaszországból: a Colomba

Ha már unjuk a sima fonott kalácsot, vagy csak szeretnénk kimaxolni a kalács témát, akkor idén húsvétkor vigyünk egy kis csavart a reggeli kalácsozásba, és készítsünk gazdagon megszórt, mandulás, kandírozott narancsos verziót. Ezzel az olasz húsvéti kaláccsal garantáltan tarolni fogunk.

A Colomba, az olaszok kihagyhatatlan húsvéti kalácsa, ami minden családban ott van az ünnepi, megterített asztalon. A Colomba szó jelentése magyarul: galamb, a galamb pedig a béke és az újjászületés szimbóluma Noé és az özönvíz óta (a Noé bárkájára olajággal a csőrében visszatérő galamb volt a jel, hogy az özönvíz véget ért).

A mi fonott, húsvéti kalácsunkkal ellentétben, itt nem kell ugyan fonatokkal bűvészkednünk, de nem árt némi kézügyesség. A megkelt tésztát ugyanis galamb alakúra kell formáznunk sütés előtt. Papír sütőforma híján, ez mindenkinek a fantáziájára van bízva. Megnyugtatásul: az Olaszországban kapható húsvéti kalácsok is csak elég nagy képzelőerővel nevezhetők galamb alakúaknak. A lényeg az ízesítés, a tészta tökéletes állaga és hogy végeredményben ez egy házi készítésű húsvéti kalács lesz, ami nagyban növeli az eszmei értékét.

Húsvéti kalács hozzávalói:

  • 450 g liszt
  • 0,4 dl tej
  • 1 dl víz
  • 7 g szárított élesztő
  • 140 g cukor
  • 100 g vaj
  • 100 g mazsola
  • 3 tojás
  • csipet só
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 50 g kandírozott narancshéj
  • 100 g őrölt mandula
  • 100 g porcukor
  • 50 g egész mandula
  • 50 g díszítő cukor
Csodálatos húsvéti kalács Olaszországból: a Colomba

Húsvéti kalács elkészítése:

  • 140 g lisztet keverjünk el egy zacskó szárított élesztővel (7 g) és 0,4 dl szoba hőmérsékletű tejjel és 1 dl szintén szoba hőmérsékletű vízzel. Majd lefedve, meleg helyen hagyjuk megkelni, legalább a duplájára.
  • Ha meg kelt a tészta, adjuk hozzá 20 g cukrot, majd robotgéppel keverjük el, és további folyamatos keverés mellett kanalanként adjuk hozzá a 100 g lisztet is. Mikor már teljesen összedolgoztuk, jöhet bele a 20 g puha vaj is. Ezzel is alaposan eldolgozzuk és meleg helyen, lefedve további másfél órát kelesztjük.
  • A mazsolát áztassuk negyed órára hideg vízbe.
  • Az időközben megkelt tésztához adjunk hozzá 120 g cukrot, a robotgéppel keverjük el teljesen, majd a dagasztókar segítségével adjunk hozzá 210 g lisztet, kanalanként.
  • Ha ezzel megvagyunk, jöhetnek a tojások és a só is. Majd 80 g puha vaj, apránként.
  • Ezután kerül bele a vaníliás cukor és a kandírozott narancshéj. Jól összekeverjük ezekkel is.
  • Végül a lecsepegtetett mazsola kerül a húsvéti kalács tésztájába. A robotgép dagasztó karjával további 20 percig dolgozunk a tésztán.
  • Az összedolgozott tésztát, lefedve 16 órára a hűtőszekrénybe tesszük, majd meleg helyen további 2-3 órát hagyjuk kelni.
  • Közben elkészítjük a mázat: 100 g porcukrot 1 evőkanál vízzel, 1 tojással és 100 g őrölt mandulával összekeverünk. Ha megkelt a tészta, tegyük egy kivajazott tepsibe, és formázzuk galamb alakúra (vagy amilyenre sikerül).
  • Kenjük meg a mázzal és szórjuk meg az egész mandulával és a díszítő cukorral.
  • 160 fokra előmelegített sütőben 50-55 percig sütjük.

Így készül tehát az olasz variáció, de a húsvéti kalácsot ezerféleképpen fel lehet még dobni: mazsolával, csokoládéval, gluténmentesen vagy pisztáciával. A töltött húsvéti kalácsokat se hagyjuk figyelmen kívül: sok gyümölccsel, olajos magvakkal esetleg sonkával megpakolva.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top