Húsvét

A sonka ára marad, a zöldségeké emelkedik

És mi van a tojásokkal? Árkörkép a Lehel piacról.

Pénteken írtuk, hogy a Nébih szerint figyelni kell, mert a húspultokon már előfordul romlott füstölt áru, erre tessék, most még az áremeléssel is számolni kell húsvét előtt – noha nem húsfronton. 

MTI Fotó: Balogh Zoltán

A Bors a nyakába vette a Lehel piacot, és körbenézett, miféle árnövekedésekkel kell számolni a hús-retek-tojás szent hármasában, emellett a paradicsomról is kiderült pár dolog. Azt írják, a vásárlók szinte biztosra veszik, hogy lesz áremelés, az árusok egy része viszont állítja: az árak fixek maradnak az ünnepekig. A Lehel piac egyik hentese, Kriszti a lapnak elmondta, hogy az ünnep miatt nem emeltek a tarifákon, és nem is tervezik. Nála egy kiló kötözött sonka 2500 forint, eközben máshol ugyanezért 3000 forintot is elkérhetnek. Kriszti megjegyzi, manapság a kötözött sonka már nem is divat, a vevők inkább viszik a szívsonkát, aminek kilója 2500-3000 forint közt van. 

A lap arról is írt, hogy húsvét előtt a paradicsom kilója 600–1400 forint között van, a paprika dettó, ám megjegyzi, hogy a zöldségesek egyhangúlag kijelentették: pár forinttal biztosan emelkedni fog az ár a piaci kereslet-kínálat miatt. Ehhez hozzájön még az időjárás hatása is, ami könnyen megtizedelheti a termést.

A Bors a reteknél találkozott a legnagyobb árkülönbséggel. Egy csomóért az egyik helyen 90 fo­rintot kértek, míg a másik bódénál majd 200 forintért kínálták. „Biztosan fognak még emelkedni az árak, hiszen a nagy bevásárlások csak ezután kezdődnek” – mondta nekik egy árus, Mihály. Ő tojást is ad, 36 forintért darabját, ez innen nézve olcsó, én például 56 forintért veszem a Lehelen a tojást, bár az szabad tartású, színe szép, napsárga, ugyanannál az árusnál 45 forint a „ketreces” ára. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top