Húsvét

Húsvéti roham a sonkáért

Egyáltalán nem vagy elkésve, ha még nem vettél húsvéti sonkát. 6700 tonnányi sonka és egyéb főtt-füstölt hús fogy a húsvéti ünnepi időszakban, a rohamra a hentesek is felkészültek.

Egy magyar háztartásban átlagosan 2,4 kilogramm sonka fogy el a húsvéti szezonban, ez összesen 6700 tonnányi sonkát és egyéb főtt-füstölt húst jelent a gyakorlatban.

A GfK adatai szerint a legnagyobb mennyiség, több mint 1600 tonna a parasztsonkából fogy, amelynek átlagára 1900 forint körül mozog. A bolti forgalomban 900 forintnál kezdődnek a gyorspácolt sonkák és 2500-3000 forint között találni füstölt kötözött lapockát, vagy füstölt tarját. 

A Magyar Húsiparosok Szövetsége (Hússzövetség) szerint fontos, hogy a vevő a vásárláskor legyen tisztában azzal, hogy a húsvéti füstölt áruk kategóriájában sokféle minőségű termék található a piacon, ezért közre adtak egy gyors sonkahatározót.

Parasztsonkából fogy a legnagyobb mennyiség húsvétkor – MTI Fotó: Manek Attila

Parasztsonka:

Egész csontos, bőrös comb vagy lapocka szárazon pácolva, amit 6 Celsius fokon több hétig (hónapig) érlelnek, majd hideg füsttel több napon, több órán át füstölik.

Hagyományosan érlelt nyers, darabolt sonka:

Bőrös vagy anélküli, combizmok (felsál, dió), lapocka, tarja, karaj, szárazon pácolva, néhány héten keresztül érlelve, hideg füsttel több napon, több órán át füstölve.

Gyorspácolt, nyers sonka:

Általában bőr nélküli, konyhasót és nitritet tartalmazó páclével beinjektált hús, amit több napig fedőpácban érlelnek, majd hideg vagy meleg füsttel órákon, esetleg több napon át füstölik.

Gyorspácolt, főtt sonka:

Akárcsak a nyers, gyorspácolt sonkát, ezt is konyhasót, nitritet és egyéb anyagokat tartalmazó páclével injektálják, több napig fedőpácban érlelik, majd hideg vagy meleg füsttel több órán keresztül füstölik. Végül 72 Celsius fokon főzik és vákuumfóliába csomagolják.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top