Húsvét

Vidám húsvéti hagyományok a nagyvilágban

Érdekes és vidám húsvéti hagyományokat gyűjtöttünk egybe. Ha bármelyik megtetszene, kövesd bátran a leírtakat, és lepd meg szeretteidet az ünnepen.

A legismertebb hazai népszokás kétségtelenül a húsvéti locsolkodás. De nem csupán ezt az egy tradíciót érdemes húsvét napján követni. Bemutatunk néhány érdekes húsvéti hagyományt.

1. húsvéti hagyomány: fadíszítés húsvéti tojással

Leginkább Németországban követik a fadíszítés húsvéti szokását. A kert egyik legszebb – de lehet a legnagyobb is – fáját színes tojásokkal díszítik. Nemcsak néhány darabot aggatnak rá, sokan órákat képesek eltölteni a húsvéti dekorációval. A fotó alapján egyértelműen úgy tűnik, érdemes. Nagyon szép, igaz?

Vidám húsvéti hagyományok a nagyvilágban

2. húsvéti hagyomány: tojásfestés, tojáskeresés

A tojásfestés hagyománya egészen a 13. századra nyúlik vissza. Eleinte azért kezdtek tojást festeni a katolikus hívők, mert a húsvét előtti nagyhéten már tojást sem ehettek. A tyúkok a szenthéten is tojtak, így az asszonyok, jobb híján megfestették a tojásokat, így várva a húsvét eljövetelét.

A legtöbb keresztény országban a húsvéti tojásokat nem a locsolásért cserébe adták a lányok a fiúknak, hanem azokat elrejtették, és aki megtalálta, azt kaphatta meg. Ezt a hagyományt ma már leginkább a gyerekek imádják.

Vidám húsvéti hagyományok a nagyvilágban

3. húsvéti hagyomány: meglepetéstojások

A mexikóiak kedvelt húsvéti hagyománya, népszokása szó szerint meglepetést rejt. A tojáshéjakba ugyanis nem lehet tudni, mit rejtenek. Megtölthetik apró cukorkákkal, konfettivel, de még liszttel vagy babahintőporral is. Hogy épp melyik volt benne? Az általában akkor derül ki, amikor valaki a feje fölött megrázza a tojást, majd felhőben repül annak tartalma.

Vidám húsvéti hagyományok a nagyvilágban

4. húsvéti hagyomány: húsvéti kalácsban a húsvéti tojás

Az olaszok húsvéti népszokása szerint nemcsak megfestik a tojásokat, hanem foszlósan puha kalácsba sütik. Még ezt is képesek fokozni, amikor a kalácsot cukormázzal vonják és cukorgyöngyökkel díszítve kínálják. Máris megkóstolnánk.

Vidám húsvéti hagyományok a nagyvilágban

5. húsvéti hagyomány: tojásfestés szerte a világban

A hímes tojásfestés nem magyar kuriózum. A keresztény világ számos országában szebbnél szebb húsvéti tojásokat készítenek. Az ugyanakkor vitathatatlan, hogy minden népnek kialakultak a saját, máséhoz nem hasonlítható motívumai. Mint épp a lengyeleké.

Vidám húsvéti hagyományok a nagyvilágban

Olvass még húsvéti hagyományokról az NLCafén

Fotók: Pinterest

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top