Húsvét

Tojáslikőrős créme brulée húsvétra

A húsvét elmaradhatatlan része a tojás, és itt most nem csupán a szépen festett hímes tojásokról van szó, hanem a különféle tojásos ételekről is. A következő recept egy kicsit túllép a megszokott ünnepi kereteken, és egy olyan húsvéti desszertet mutat be, amiben a tojás egy része már eleve feldolgozott formában, likőrként kerül. De hidd el, ez semmit nem von le az értékéből, sőt ezzel talán még inkább fog tetszeni a vendégeidnek a menüsor! Ráadásul ennek a finomságnak nagy előnye, hogy előre elkészíthető, így az ünnepi készülődést is megkönnyíti…

Az alábbi desszertreceptet azért tartjuk jó ötletnek húsvétra, mert egyfelől nagyon finom, elegáns édesség, másrészt elmaradhatatlan része a tojás, és végül azért is, mert jó előre elkészíthető. Ezt a brûlée-t akár már ma, nagyszombaton is megcsinálhatod, és húsvétvasárnap, vagy akár -hétfőn már csak annyi dolgod lesz vele, hogy kiveszed a hűtőből, és egy perc alatt finom, ropogós karamellaréteget olvasztasz a tetejére.

Húsvéti recept – tojáslikőrős crème brulée

Hozzávalók

• 3 dl tejszín
• 1 dl tej
• 3 evőkanál tojáslikőr
• 1 vaníliarúd
• 4 tojássárgája
• 2 evőkanál barna cukor
• 4 evőkanál kristálycukor

Elkészítés

Melegítsd fel a sütőt 150 fokra, és közben készítsd elő az alapanyagokat. Öntsd egy közepes lábosba a tejet és a tojáslikőrt, majd vágd fel hosszában a vaníliarudat, és magozd ki. A magokat dobd bele a tejes tojáslikőrbe, és melegítsd addig, amíg forrni kezd. Ezután a tojássárgákat verd fel habosra és keverd ki a barna cukorral, majd folyamatos kevergetés mellett add hozzá a tejszínes keveréket. Az így nyert finom masszát öntsd kerámiatálkákba, és tedd be egy tepsibe. Ezután forralj vizet, és töltsd fel vele a tepsit a tálkák magasságának 2/3-áig. A tepsit ezután tedd a sütőbe, és 40 percig hagyd is ott, hogy gőzölve szépen összeérjen a desszert. Ha letelt a gőzölési idő, vedd ki a tepsit, a tálkákat pedig lassan hűtsd le szobahőmérsékleten. Ha csak másnap akarod felszolgálni, akkor tedd a hűtőbe őket. Ha még ma az asztalra kerülnek, akkor szórj a tetejükre egy evőkanál kristálycukrot, és olvaszd rá egy karamellizáló pisztollyal. Ha ilyen szerszámod nincs otthon, akkor készíts karamellt, és csurgasd rá tetejére. Sütőbe semmiképpen ne tedd vissza a tálkákat azért, hogy karamellizálódjon a cukor, mert ezzel tönkretennéd a krémet!

Jó étvágyat!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top