Húsvét 2011

2 álomszép népi tojásfestési technika – kezdőknek és haladóknak

Két igen látványos népi tojásfestő technikát sajátíthatsz most el. Megmutatjuk, hogy készül az aranyozott és a karcolt tojás.
Aranyozott tojás

 

Anyagok:
• Tojás
• Méhviasz
• Konzervdoboz
• Madártoll
• Papír zsebkendő
• Aranypor
• Szalagok
• Drót vagy horgolótű a szalag befűzéséhez

Tojásfestés népi technikákkal - 2 bámulatosan szép húsvéti tojás

 

Elkészítés: Ha szép fehér tojást sikerül beszereznünk, készíthetünk festék nélkül is hímest. A madártollal megrajzolt motívumokat aranyporral megkenjük, és már kész is a szatmári jellegű, aranyozott hímes tojás.

Tojásfestés népi technikákkal - 2 bámulatosan szép húsvéti tojás

 

Ötlet: a hagymahéjjal festett tojáson is szépen mutat az aranyozás.

Tojásfestés népi technikákkal - 2 bámulatosan szép húsvéti tojás

 

Növényi festékkel festett karcolt tojás

Anyagok:

• Tojás
• Növényi festék (pl. bodza vagy hagyma)
• Edény a festékhez
• Tapétavágó kés vagy vastag tű
• Tiszta rongydarab
• Szalag (1 db tojáshoz kb. 30 cm)
• Drót vagy horgolótű a szalag befűzéséhez

Tojásfestés népi technikákkal - 2 bámulatosan szép húsvéti tojás

 

Elkészítés: Ennél a technikánál először be kell festenünk a tojást. Próbáljunk minél vastagabb héjú tojást választani. Karcolni lehet kifújt és főtt tojásra is. Először elkészítjük a növényi festéket, majd száradás után elkezdhetjük a karcolást. Egyik kezünkbe fogjuk a tojást, a másikba a kést vagy a tapétavágót. Minél meredekebben tartjuk a kés hegyét, annál vékonyabb vonalat rajzolhatunk vele, ha laposabban, vastagabbat (ezzel lehet játszani). Ne a legszebb tojáson próbáljuk ki először ezt a technikát, rá kell jönnünk az ízére. Karcolás után szintén fényesíthetjük a tojást szalonnával.

Tojásfestés népi technikákkal - 2 bámulatosan szép húsvéti tojás

 

Anyagok és eszközök

• Tojás

A hagyományos, viaszolt tojásokhoz minden esetben valódi tojásokat használunk. Ezeket viaszolás, festés előtt kifújjuk. Olyan tojást érdemes választani, amelynek szép, egyenletes színe, sima felülete van. A házi, barna tojások héja vastag, míg a fehéreké vékony. Ha lehetőségünk van rá, fessünk pulyka- (pöttyös héjú), liba-, kacsa-, gyöngytyúk- stb. tojásokra is. Ezeknek a héja vastag, egyenletes.

A tojást először mossuk tisztára. Soha ne tisztítsuk kefével, mert olyankor sérül a tojás héja, és csúnya lesz a festés. Langyos, szappanos vagy mosogatószeres vízzel mossuk meg, majd töröljük szárazra, és fújjuk ki. A kifújás előtt a tojás csúcsos végén fúrjunk egy lyukat (pl. késsel vagy hústűvel kocogtatva, óvatosan, hogy ne repedezzen be), majd fogjuk be a lyukat, fordítsuk meg, és a másik felére is fúrjunk egy lyukat. Ezután fújjunk bele levegőt, amelynek hatására kijön a tojás belseje. Kis gyakorlattal a sárgáját és a fehérjét szét tudjuk választani, és később süteménysütéshez felhasználhatjuk. Miután kifújtuk a tojást, meleg vízzel mossuk ki, és szárítsuk meg úgy, hogy ne maradjon benne víz (ezt is kifújhatjuk belőle).

Azért érdemes kifújni a tojást, mert ha ajándéktárgynak készítjük, évekre eltehetjük, nem lesz szaga.

Kezdők és gyerekek inkább főtt tojásra dolgozzanak, mert azt könnyebb megfogni, ha pedig nem sikerül a díszítés, nyugodtan megehetjük. Mielőtt elkezdenénk a munkát, ecetes vattával zsírtalanítsuk a tojásokat, hogy az apró, zsíros szennyeződéseket is eltávolítsuk.

Tojásfestés népi technikákkal - 2 bámulatosan szép húsvéti tojás

 

Viasz

A viaszolt tojásokhoz méhviaszt használjunk. Lehet, hogy a gyertyaviasszal is hasonló eredményt érnénk el, de az merevebb, így valószínűbb, hogy aláfolyik a festék. A méhviasz rugalmas, szépen eltömíti a pórusokat. Ne ijedjünk meg, ha a viasz megfeketedik. Ez a korom miatt van. Később úgyis leszedjük a viaszt a tojásról, nincs jelentősége, sőt kevésbé fárasztó a szemünknek. A méhviasz kapható méhészeti szaküzletben, virágboltokban és hobbiboltokban (sokszor gyertyának feltekerve).

Az íróka és használata

A viaszolt, írott tojások készítéséhez elengedhetetlen eszköz. Otthon, saját kezűleg is elkészíthetjük, vagy tojásfestőktől is beszerezhetjük. Régen egy vékony, kis fadarabkára fonallal egy kis fémcsövecskét erősítettek, és ezt mártogatták a forró viaszba. A szerző által használt írókán a kis csövecske helyett fémtölcsér van a fapálcán. A tölcsérbe kell tenni egy kis darab szilárd méhviaszt, majd ezt melegítjük a gyertya lángjánál (vigyázzunk, hogy a fát ne égessük meg!). Ha elég meleg a viasz, kifolyik a lyukon, és már rajzolhatunk is a tojásra.

Legyen kéznél egy papír zsebkendő, hogy a felesleges viaszt felitathassuk. Ügyeljünk arra, hogy ne melegedjen túl a viasz, mert ha elcsöppen, nem lesz szép a minta. Ha mégis megtörténik, ne próbáljuk meg levakarni a viaszt, mert a festék úgysem fogja be azon a részen a tojást. Inkább találjunk ki egy új motívumot helyette. (Így születnek az újabb minták.) Egy idő után érezni fogjuk, hogy mennyire kell melegíteni az írókát, hogy szép egyenletes legyen a rajzolat.

Az égő gyertyát ne hagyjuk felügyelet nélkül! Gyerekek csak felnőtt felügyelete mellett dolgozzanak!

Festés

Az élelmiszerüzletekben kapható tojásfestékek előnye, hogy az alapjuk élelmiszerfesték, így ha véletlenül a gyermek belekóstol, nem lesz baja, valamint ha főtt tojáson dolgozunk, utána nyugodtan megehetjük.

Fontos! Ha viaszolt tojást szeretnénk befesteni, soha ne tegyük forró festékbe a tojást! Bár általában a használati utasításokon úgy szerepel, ebben az esetben ezt hagyjuk figyelmen kívül, mert a viasz leolvad a forró vízben a tojásról, és csúnya lesz. Várjuk meg, amíg kihűl, vagy egyszerűen langyos vízbe tegyük a festéket. A legtöbb tojásfesték hidegen is kitűnően fest.

 

Növényi festék

 

• Vöröshagyma

Az összegyűjtött száraz héjakat dobjuk bele 1 liter forró vízbe, majd fedő alatt hagyjuk kihűlni. Tegyünk bele egy teáskanálnyi ecetet, jól keverjük össze, majd helyezzük bele a festeni kívánt tojásokat. A növényi festék lassabban fest, ezért időnként óvatosan mozgassuk meg a tojásokat. A kívánt szín elérését követően szedjük ki a tojásokat papírtörlőre, hagyjuk száradni, majd olvasszuk le a viaszt.

Bodza és vöröshagyma
Bodza és vöröshagyma

 

Bodza és fagyal

Az ágakról húzzuk le villával az apró, sötétre érett szemeket. Forraljunk fel kb. 1 liter vizet, és tegyünk bele kb. 20-25 dkg bodzabogyót. Ezután húzzuk le az edényt a tűzről, és villával nyomkodjuk szét a bogyókat, majd hagyjuk kihűlni. Szűrjük le, és adjunk hozzá egy kávéskanálnyi ecetet és hamulúgot. Hamulúgot vegyszerboltban vásárolhatunk, vagy magunk is készíthetünk. Ehhez a fahamut forrásban lévő vízben elkeverjük, majd egy napig állni hagyjuk. A bodzafesték kékes, a fagyal zöldes árnyalatot ad.

A tojás felfüggesztése

Tojásfa készítéséhez a tojások belsejébe fűzzünk szalagot. A szalagot hajtsuk félbe, a két végét kössük csomóba. Ezután a szalagot húzzuk át horgolótűvel vagy hosszú tűvel a tojáson fúrt lyukon.

Tojásfestés népi technikákkal - 2 bámulatosan szép húsvéti tojásCikkünk a Cser Kiadó gondozásában megjelent Tojásfestés népi technikákkal című könyvből közölt részletet.

A húsvéti locsolás hagyományos ajándéka a mai napig a hímes tojás, amelynek motívumkincse, díszítési technikája szinte végtelen. A könyvecske bemutatja a viaszolás, karcolás, metszés és berzselés technikáját, ismerteti a természetes, növényi festékek készítésének, felhasználásának fortélyait. Részletes leírások és sablonok segítik a munkádat.

Szerzők: Rózsa Györgyné–Balatoniné Rózsa Edit

A könyv ára: 995 Ft

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top