Család

6 rettenetes érv a gyerekvállalásra

Ha ezek közül bármelyik felmerülne, mielőtt babát vállalsz, gondold át, hogy nem csak a te életedről döntesz.

Egy amerikai pszichológus, Peg Streep olyan felnőtt nők csoportját vizsgálta, akiket édesanyjuk elhagyott, vagy egyszerűen úgy érezték egész életükben, hogy sosem szerették őket szüleik, legfőképp az anyjuk. A pszichológus megállapította, hogy a két leggyakrabban feltett kérdés a “De miért nem szeret engem?” és a “De miért szült meg egyáltalán?”. Peg a kutatás végén összefoglalta, hogy mi az a hat érv, amitől, ha akár egy is megfordul egy nő fejében, kétszer kellene átgondolja a gyerekvállalást. Ugyanis ha csak ezek miatt vállal valaki babát, nemcsak a saját életét, de a kicsiét is megnehezítheti.

1. Hogy valaki végre tiszta szívből szeressen

A pszichológus egyik páciense elmondta, hogy élete legönzőbb gondolata az volt, amikor úgy döntött, egy éjszakás kalandokkal teherbe esik, hogy végre szeresse őt valaki. Mint azt Peg kifejtette, a hölgy még nem volt érett lelkileg ahhoz, hogy teljesen egyedül felneveljen egy gyereket, ezzel pedig hatalmas rizikót vállalt, mind a saját, mind a kicsi életében.

2. Mert valaki elvárja

Teljesen mindegy, hogy ki az a “valaki”, aki elvárja tőled, hogy gyermeket szülj. Ez egy olyan döntés, amit felelősségteljesen kell meghozni, nem az elvárásoknak megfelelni. “Nem porcelánbabát faragsz, hanem egy életet hozol a világra, amiért te vagy felelős!” – hangsúlyozta a pszichológus.

Forrás: pinterest
Forrás: pinterest

3. Hogy beilleszkedj

Néhányan úgy érzik, hogy kiesnek egyfajta körből, ha esetleg kimondanák, hogy ők egyelőre vagy esetleg egyáltalán nem szeretnének gyermeket. Néhányaknak még az is megfordult a fejében, hogy ettől kevésbé látszanak nőnek, vagy érezhetik annak magukat, mint azok a társaik, akiknek már csemeték futkosnak a lábuk alatt. A pszichológus szerint ez nem egészséges indok és érv amellett, hogy valaki gyermeket vállaljon. “Megdöbbentő volt számomra, de néhányan attól gondolták magukat önzőnek, hogy nem szerettek volna gyereket, holott a testvérnek, unokatestvérnek esetleg már több is van. Ebben persze a család is hibás volt, hiszen ők kezdték el így nevezni őket.”

4. Hogy célt adj az életednek

Annak ellenére, hogy igaz lehet, hogy egy gyermek érkezése teljesen megváltoztatja egy nő életét, és még fényesebb célt adhat neki, nem szabad, hogy ez legyen a legfőbb indok. Ez nem egy olyan dolog, amit egy másik emberen keresztül érsz majd el. A legfőbb célokat saját magadnak kell megvalósítanod, vagy küzdened értük, nem rángathatsz bele egy ártatlan gyereket – vallja a pszichológus.

5. Hogy legyen kire örökül hagynod dolgokat

Bár természetesen a történelem során nagyon sok utód az örökség, a vagyoni javak továbbörökíthetősége miatt született, ennek ma már nincs jelelendősége. Természetesen jobb tudni, érezni, hogy egy gyermek anyailag is biztonságos környezetbe születik, de az öröklésnek a gyerekvállalás érvei mellett nem szabad, hogy szerep jusson.

Forrás: pinterest
Forrás: pinterest

6. Hogy magadhoz köss egy férfit

Legyen egy rossz házasság vagy éppen széthulló kapcsolat, a gyermek érkezése nem lehet megoldás a párkapcsolati problémákra. Soha!

Ezek az indokok tehát nem szabad, hogy szerepeljenek a gyermekvállalás döntése mellett, sokkal inkább a tudatos, átgondolt és önálló akarat, hogy kisbabát szeretnél. Ha mindez megvan, akkor a világ legcsodálatosabb édesanyja és édesapja lesztek, függetlenül minden apró bakitól (cumi leesik és olyan fáradt vagy, hogy véletlenül mosatlanul adod vissza, kakaó helyett fahéjat szórsz a tejbedarába stb.).  

Forrás: pinterest
Forrás: pinterest

További babavárással kapcsolatos cikkeket itt találsz:

Hat jó dolog a babavárásban

Irigy vagyok, mert gyereked lesz

10 apás-babás félelem a gyerekvárás alatt

 

Forrás: Pszychology Today

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top