HPV-önteszt
Szponzorált tartalom

Ónodi Eszter: valóban gyors és egyszerű az otthoni HPV-önteszt

Mivel a méhnyakrák halálozási aránya igen magas, és a betegség kialakulása bizonyítottan összefüggésbe hozható a méhnyak környéki HPV-fertőzéssel, fontos, hogy a szűrővizsgálat részét képezze a vírus – mint jelentős kockázati tényező - jelenlétének a kimutatása is. A citológia kiváltható: a Neumann Labs Easy HPV Testjével a nők maguk, otthon is elvégezhetik a HPV-szűrést. A fejlesztő cég kampányának egyik, jól ismert arca Ónodi Eszter színművész, aki többek közt azt is vállalta, megosztja a teszttel kapcsolatos tapasztalatait. Az önteszt életet menthet, nemes feladat egy ilyen ügy mögé állni.

Sikerült kipróbálnia a tesztet? Milyen tapasztalatai vannak?

Az önteszt valóban gyors és egyszerű, úgy, ahogy a leírásban ígérik. Már továbbítottam is a mintavételt, és bízom a negatív eredményben.

A gyártó utasításainak megfelelően visszacsomagolta, borítékolta, elment vele a postára és feladta?

Pontosan így tettem.

Árulja el, miért vágott bele a HPV-önteszt kampányába? Miért érezte fontosnak, hogy a személyes kiállásával is példát nyújtson a nőknek ahhoz, hogy ezt elvégezzék.

Ha igaz az, hogy a világon a negyedik vezető halálok a méhnyakrák a daganatos betegségek körében, akkor ez egy nagyon komoly probléma. És ha egy ekkora problémát ennyire egyszerű módszerrel meg lehet előzni, akkor szerintem fontos, hogy az ember az ismertségét például erre fordítsa. Külön vonzó, hogy nem úgy hirdetik a Neumann Labs Easy HPV Testet, hogy közben lebeszéljék a nőket arról, hogy elmenjenek az orvosi szűrővizsgálatra, mondván: annál ez jobb. Ellenkezőleg! Épp azt állítják, az orvost nem lehet megkerülni, de azoknak a nőknek, akiknek problémát jelent, hogy elmenjenek az orvoshoz, mert az időbeosztásuk nem engedi meg, vagy mert egyszerűen nem szeretnek nőgyógyászhoz járni, nagy segítség lehet. A teszt tényleg nagyon egyszerű módja a HPV-szűrésnek, úgyhogy bárki nyugodtan elvégezheti otthoni körülmények között. Lássuk be: annyi felesleges dologra költjük a pénzt, egyszer egy évben ezt igazán megengedhetjük magunkért.

Ön egyébként hogyan áll az egyéb szűrővizsgálatokhoz?

Jó gyerek vagyok ilyen szempontból, rendszeresen eljárok szűrésekre. Fontosnak tartom, s azt gondolom, hogy ennyit meg kell tenni az egészségünk védelmében. Főleg, ha családja, gyereke van valakinek – akkor egyenesen kötelessége.

Mikor és milyen körülmények közt hallott először a HPV és a méhnyakrák közötti összefüggésről, illetve a tesztről?

Nagyon durva történet kapcsolódik hozzá. Épp egy ismerősömről hallottam, hogy ennek a vírusnak a következtében kapott daganatos megbetegedést, férfi létére. Majd nem sokkal később, teljesen váratlanul jött a megkeresés, lennék-e ennek a kampánynak az egyik résztvevője? Valahogy azt éreztem, igent kell mondanom. Az én kamaszkoromban még nem állt rendelkezésre védőoltás, mint a mai 12-13 éves korú lányok esetében, így az én korosztályom meglehetősen védtelen a betegséggel szemben. Éppen ezért fontos felhívni a figyelmüket minden lehetséges fórumon: a HPV-szűrésen az életük is múlhat.

Akik ismerik önt a színházból, filmekből, Ónodi Eszterről egy kívül-belül harmonikus művész képe él. Mi a titka?

Nehéz kérdés ez, amire persze léteznek kézenfekvő válaszok. A külső harmóniát leginkább az életmódomból adódóan érem el, próbálok mozogni, egészségesen étkezni a normalitás keretein belül, nem vagyok „táplálkozásfasiszta”. Azt vallom, hogy mint mindenben, ebben is mértéket kell követni. De a titok leginkább abban rejlik, hogy csodálatos hivatásom van. A munkám során nagyon sok feszültséget le tudok vezetni, a bennem dúló démonokat a színpadon elűzöm. Ez nagyon fontos alkotóeleme annak, hogy a mindennapokat normális módon tudjam élni.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top