Horoszkóp

Ez a 7 tulajdonság jellemzi a legjobb szülőket

Senki nem születik tökéletes szülőnek, sőt valószínűleg nem is létezik olyan. A „jó szülőség” viszont igenis tanulható és fejleszthető. Íme, ez a 7 tulajdonság jellemzi a legszuperebb szülőket. Felismered magadban?

A legjobb szülők 1. tulajdonsága: a humor

Csökkenti a stresszt, elősegíti a kommunikációt, nyitottabbá tesz – mindezekre képes a humor. A jó anyukák és apukák nemcsak a gyerekeken, magukon is nagyon sokat tudnak nevetni. 

A legjobb szülők 2. tulajdonsága: a következetesség

Korlátok és irányvonalak nélkül nehéz eligazodni az életben. A gyerekek életében is muszáj felállítani néhány szabályt – de ennél is fontosabb, hogy szülőként maradjunk ezekhez a szabályokhoz hívek és következetesek, ne támasszunk irreális elvárásokat a kicsikkel szemben.

A legjobb szülők 3. tulajdonsága: az igazságosság

Az élet igazságtalan, de egy jó szülő mindig fair marad. Legalábbis igyekszik az maradni. Mindenkor meghallgatja a gyereket is, nemcsak a saját véleményét szajkózza. Rugalmas és megértő, nem a saját, hanem a gyerekei érdekében cselekszik.

legjobb szülők jellemvonások tulajdonságok

Íme a legszuperebb szülők jellemzői (iStockphoto)

A legjobb szülők 4. tulajdonsága: a biztonság

Biztonságot csak olyan szülő képes nyújtani a gyerekének, aki mindenekelőtt kellően hisz önmagában. Az érzelmi biztonság megteremtése elsődleges a gyerekeknek, amit pedig csak úgy adhatsz meg neki, ha bízol magadban.

A legjobb szülők 5. tulajdonsága: a feltétel nélküli szeretet

Ide kapcsolódik az önbizalom is. El kell fogadnod, hogy a hibáiddal együtt vagy szerethető, hiszen a gyermeked is csak így fogja elhinni, hogy valójában nem az számít, milyen hiányosságai vannak, hanem hogy azokkal együtt szereted és fogadod el őt feltétel nélkül.

A legjobb szülők 6. tulajdonsága: a megbocsátás

Nemcsak az a fontos, hogy a gyerekek azt lássák, hogy velük megbocsátó vagy, hanem példának okáért azt is, hogy a válást követően sem táplálsz haragot a másik szülővel szemben. A megbocsátás elősegíti a kreativitást, segít a jelenre fókuszálni; melyik szülő ne szeretné, ha a saját gyereke is megtanulná, elsajátítaná ezt?

A legjobb szülők 7. tulajdonsága: a megbízhatóság

Ki ne vágyna rá szülőként, hogy gyermeke egészséges, sikeres és önálló felnőtté cseperedjen? Ez az, amit egészen fiatal korban alapozhatsz meg nála. Amíg a gyerek kicsi, még fontosabb, hogy mindig számíthasson rád. Mutass pozitív példát neki, légy mindig jelen az életében, hiszen ezek a tulajdonságok később tetézve megjelennek gyermeked személyiségében is.

yourtango

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top