Horoszkóp

Tömegek zarándokoltak újévkor a Tara-templomba, hogy részt vegyenek a tűzszertartáson

Ez az új év nagyon jó alkalom arra, hogy rendezzük a dolgainkat, és jó feltételeket teremtsünk ahhoz, ami most kezdődik – írták a hivatalos meghívóban, amely a tari buddhista templomba invitálta az érdeklődőket. Hogyan is nézett ki mindez? Megmutatjuk fényképeken.

„Új szemlélet, új akarat, új inspiráció, amire szükség van, és ehhez mi kellünk” – mondta a tiszteletreméltó láma Csöpel a Tara-templomban rendezett újévi tűzszertartáson Taron január elsején. „Már ezzel, hogy egybegyűltünk, egyesítettük a tudatunkat, mert mindenki ugyanabból a célból van itt, hogy egységet alkossunk, és erőt tudjunk meríteni” – folytatta a köszöntését.

Magyarországi Karma Kagyüpa Buddhista Közösség különleges és nagy jelentőségű szertartással kezdi az új évet. 

Fotó: Pál Anna Viktória

Budapesttől körülbelül 87 kilométerre épült Taron a buddhista templomegyüttes, csodás hegyekkel körülölelve. Már a bejáratánál sztúpákra emlékeztető kavicsok fogadtak bennünket, amelyeket gondos kezek egyensúlyba helyeztek.

Imazászlók lengenek a tari sztúpa körül, csengettyűk hangját hordja a szél. Az épület belsejében körbejárható és forgó óriási imamalom szórja minden irányba a mantrákat.

A főépülethez emelkedő dombon közeledve hagyományos buddhista mozaikképek fogadnak, amelyek a Négy Nagy Védelmező Királyt ábrázolják.

2019 első alkonya borul a tájra, miközben megtelik a Tara-templom. Idén is nagyon sokan érkeztek az évkezdő ceremóniára.

Szimbolikus a templom előtt álló kemencében égő tűz, amely a belső tisztító tüzet jelképezi. A magunkkal hozott karmát, a negatív érzéseket, az esetleges betegségeket egyszerűen „elégettük” a tűzben. A belső tűz a szeretet, az együttérzés, a bölcsesség szimbóluma.

Rengetegen várták már ezt az alkalmat, a zsúfoltan megtelt templomban a tömeg megnyílt, és utat engedett a templomba lépő tiszteletreméltó Csöpel lámának, aki a ragyogásról tartotta ünnepi tanítását.

Fotó: Pál Anna Viktória

„Új szemléletünk legyen az, hogy tanuljunk meg ragyogni. Összeragyognak az emberek egymásra nézve, ez a fény mindenkinek az arcán látszik, erre építsük fel az életünket, a mindennapjainkat, és ne korlátozzuk, mert mindannyiunkban végtelen ragyogás van” – mondta.

„Az élő emberben természetszerű ragyogás van, ami természetes adottságunk, mint a friss zöld levelek, úgy világít a ragyogás. Ezt kell erősíteni és felhasználni arra, hogy egy teljesen új világot építsünk.”

Sokan hallgatták a különleges szertartást.

„Nem számít, hogy Indiában vagy itthon vagyunk. Világ, világosság, fény, ez mind a mi világunk. A bennem lévő Buddha, a bennünk lévő Buddha teremti a tudatunkat, a testünket, ez a mi megvilágosult természetünk. Ez az abszolút ragyogás.”

Három meditációs szertartás követte a beszédet, a tanítás az új évre szóló jótanácsokkal fejeződött be.

„A tudat önmagától gyógyul, ennek első lépése a meditáció. Rendszeresen, naponta 10 percet meditáljunk, így erősek és egészségesek leszünk” – mondta a tiszteletreméltó láma Csöpel.

„Ezután a második legfontosabb a kommunikáció, tanuljunk meg kommunikálni a ragyogásunk által. A ragyogás azt jelenti, hogy adunk másoknak feltétel nélkül, elvárások nélkül, mert ez a forrás kiapadhatatlan. Ez az energia végtelen, adjunk hát másoknak a kezünkkel, a szívünkkel. Az olyan dolgok, mint rosszakaró, ellenségeskedés, problémák pedig a helyükre kerülnek, mert itthon vagyunk önmagunknál. Ezt próbáljuk meg bevezetni a közvetlen környezetünkben is.”

Fotó: Pál Anna Viktória

Láma Csöpel a magyar kultúra megértéséről, megőrzéséről és továbbadásáról beszélt a tanítása végéhez érve, és bejelentette, ebben az évben ősök oltára fog épülni a Kőrösi Csoma Sándorról elnevezett, most épülő kulturális központban Taron.

Mahakala-szertartással folytatódott a program, közös mantrák éneklése és zenélés töltötte be a templomot. Ennek a hagyományos buddhista gyakorlatnak a lényege az akadályok elhárítása és a védelem megerősítése – fogalmazott Sarkadi Nagy Martina, a buddhista gyakorlóközösség egyik tagja.

Az égetett felajánlás, vagyis a tűzszertartás egy tisztulási folyamat, amelynek során a szennyeződések, karmák átalakulnak, megnemesednek.

Kiégnek belőlünk a szennyeződések, és tiszta bölcsességenergiaként felajánljuk ezeket minden érző lénynek abból a célból, hogy legyen béke az országunkban és más országokban is, szűnjenek meg a háborúk, viszályok, betegségek.

Az új évben legyen fő helyen életünkben a szeretet, az együttérzés, a mások iránti tisztelet, a boldogság, a jó szerencse, jólét, gazdagság, egészség – kívánjuk ezt mind magunk és minden érző lény számára.

A következő csö-szertartás lényege az énhez való ragaszkodásunk gyengítése, ami által közelebb kerülünk a tudatunk igazi természetéhez, ami a megvilágosult tudatállapotunk.

Láma Csöpel ezután sorban, egyesével megáldotta az egybegyűlteket, egy megvilágosulttól származó ereklyével megérintette a résztvevők fejét.

A látogatók által hozott étekfelajánlást a megszentelés után a hívek közösen fogyasztották el.

Fotó: Pál Anna Viktória

A Magyarországi Karma Kagyüpa Buddhista Közösség programjait itt követhetjük.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.