Horoszkóp

Ezeket biztosan nem tudtad a péntek 13-ról

Csak babona, vagy tényleg szerencsétlenséget hoz a péntek 13? Vannak, akik annyira félnek tőle, hogy semmilyen fontos eseményt nem időzítenek erre a napra. Kíváncsi vagy, miért övezik baljós árnyak ezt a napot? Összegyűjtöttük a legfontosabb információkat. Ezekről eddig biztosan nem hallottál...

13-an ültek az asztalnál

Az, hogy épp a péntek 13-át kiáltották ki szerencsétlen napnak, két okra vezethető vissza a vallástörténészek szerint: Jézust pénteki napon feszítették keresztre, az utolsó vacsorán pedig tizenhárman ültek az asztalnál…

A 12 szent szám, a 13 balszerencsét hoz

Az arab világban a 12-est szent számnak tekintették, mert könnyen és sokféleképp osztható. Ez pedig éppen elegendő indok volt arra, hogy az utána következő 13-as számot veszélyesnek és balszerencsésnek minősítsék.

Loki, a balszerencsés 13-as

A skandináv mitológiában is akad magyarázat, miért olyan peches szám a 13-as. Eredetileg 12 félisten őrködött az emberek felett, ám egy napon csatlakozott hozzájuk a 13., Loki személyében. Ő egyáltalán nem kedvelte az embereket, sőt kifejezetten gonosz volt velük – emiatt azon a vidéken semmi jóval nem kecsegtet a 13-as szám.

pentek 13 babona boszorkany szerencse balszerencse

Ebben az évben kétszer esett 13-ára a péntek – Thinkstockphotos

Pénteken esett csábításba Ádám és Éva

Egyes tanulmányok szerint péntekre esett, amikor Ádám és Éva elcsábult, és megkóstolta a tiltott gyümölcsöt. A Biblia szerint önmagában már ez a tett ez is igen nagy bonyodalmat okozott, rontja a péntek megítélését, hogy az özönvíz is pénteki napon kezdődött.

A 13. tündért nem hívták meg

Csipkerózsika meséjében 12 tündért hívtak meg a születésnapi mulatságra, a 13.-at nem látták szívesen. Amikor a fülébe jutott, hogy nélküle rendeznek ünnepi vacsorát, habozás nélkül megátkozta Csipkerózsikát.

13. emelet sincs

Mivel sokakban kelt rossz érzést a babonás 13-as szám, ezért a legtöbb luxus óceánjárón kihagyják a 13-ast az emeletek számozásakor, vagyis a 12. szint után a 14. következik. Világszerte találhatók olyan szállodák is, ahol ugyanígy tesznek, sőt a szobák számozásánál is szándékosan kifelejtik a 13-as számot. Számos kórházban is hiába keresnéd a 13-as kórtermet.

A mániás 13-as

A 13-as számtól való rettegés annyira valós és létező dolog, hogy már orvosi nevet is kapott. Aki mániákusan kerüli a 13-as számot, könnyen lehet, hogy triszkaidekafóbiában szenved.

13 szerencse balszerencse babona pech

Akadnak, akik mániásan rettegnek a 13-astól – Thinkstockphotos

A rettegés foka: péntek 13.

Statisztikai adatok bizonyítják, nagyon is valós problémát jelent a 13-as számtól való félelem: az amerikai Stress Management Center and Phobia Institute kutatási eredményei szerint csak az Egyesült Államokban 21 millióra tehető azok száma, akiket valódi félelemmel tölt el a péntek 13-a.

Nem mindenhol hoz balszerencsét a péntek 13.

Spanyolországban és Görögországban egyáltalán nem borzolja a kedélyeket a péntek 13-a. Sőt, ezekben az országokban sokkal félelmetesebbnek gondolják kedd 13-at…

Tudtad a péntek 13-ról?

Tudtad, hogy ha bármelyik 31 napos hónapban a 13-a keddre esik, akkor a következő hónapban garantáltan pénteki nap lesz 13-án? Előbb a spanyolok és a görögök rettegnek, utána meg a többiek… Idén áprilisban és júliusban esik péntekre a 13-a, így idén elég átvészelni a mai napot, és nincs több péntek 13-i rettegés. Persze, akár szerencsésnek is tarthatod ezt a napot…

Via www.focusjunior.it

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top