Horoszkóp

Ezért vagy különleges, ha libabőrös leszel a zenétől

Tapasztaltad bármikor is zenehallgatás közben, hogy a dallamtól, az énekes hangjától libabőrös lettél, szinte beleborzongtál az élménybe? Tudományosan is igazolták, nagyon különleges típus vagy, ha nálad is ez történik. Vajon miben? Íme a részletek.

Bármilyen furcsán is hangzik, de nem mindenkire hat ilyen módon a zene. Nem mindenki lesz libabőrös egy-egy dallamtól, sőt valójában a nagy átlagot figyelembe véve kevesebbekből váltja ki a zene ezt a különleges borzongást. Matthew Sachs, a Harvard Egyetem egykori hallgatója tavaly olyan embereket tanulmányozott, akik nagyon is libabőröznek zenehallgatás közben. Azt akarta megtudni, hogy pontosan milyen folyamatok okozzák a libabőrt.

A kutatásban húsz diák vett részt, akiknek a fele tapasztalta ezt az érzés zenehallgatás közben. A kísérlet során mindegyikükről CT-felvételeket készítettek, hogy megvizsgálják az agyuk működését. Sachs felfedezte, a libabőrözés érzelmi és fizikai kapcsolatot jelent a zenével, azzal a dallammal, amit éppen hallgattak. Ők egészen másféle agyi struktúrával rendelkeznek, mint azok, akiknél a zene nem váltott ki hasonló reakciót. Kiderült, agyukban az idegrostok sűrűbbek, amelyek összekapcsolják a hallókérget és az érzelmeket feldolgozó területeket, vagyis a kettő hatékonyabban érintkezik egymással, így az élmény feldolgozása is hatékonyabb.

Nos, ha te is libabőrözöl zenehallgatás közben, a te agyad is másként működik, mint a többieké.

zene hallgatás libabőr

Különleges képességgel rendelkezel, ha libabőrös leszel a zenétől (Thinkstockphotos)

Gostica

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top