Horoszkóp

Okosabb leszel, ha ezt a 7 hobbit választod

Az IQ fejleszthető.

Az emberiség évszázadokon keresztül úgy gondolta, hogy az intelligencia adottság, isten ajándéka, és amennyi adatott belőle, azzal kell beérnünk. A modern tudomány azonban fényt derített arra, hogy az intelligenciát karban kell tartani, sőt fejleszteni is lehet. A következő hét hobbit próbáld ki, ha szeretnél pozitív változást elérni ezen a területen, mert tudományosan bizonyított, hogy elősegítik az új neuron-pályák kiépülését, s ezzel az intelligencia növekedését.

1. Játssz hangszeren

Egy friss kutatás szerint a rendszeres hangszeres játék átalakítja az agyműködést, s így a kognitív képességek fejlesztésére is alkalmazható. Ez azt jelenti, hogy a zene létrehozása fejleszti a képzelőerőnket, megfigyelőkészségünket, általa jobban kommunikálunk másokkal.

Vannak, akik azt mondják, hogy a csapatsportoknak is hasonló hatásuk van, a hangszeres játék azonban annyival előnyösebb, hogy a kérgestestet (corpus callosum) is stimulálja, amely a két agyfélteke közti kapcsolatért felelős.

2. Olvass

Nem véletlen, hogy a sikeres emberek rengeteget olvasnak, és a kutatások szerint ez nemcsak azzal a pozitív hatással jár, hogy több történetet ismernek meg. Sőt, ebből a szempontból majdnem mindegy, hogy szépirodalmat vagy gazdasági elemzést olvasunk, mert a könyvek bújása amellett, hogy megnyugtatja az idegeket, az intelligencia valamennyi területét stimulálja. Akik sokat olvasnak, ügyesebbek lesznek a problémamegoldásban, mintafelismerésben, az információ kiválasztásában és elrendezésében, sőt az emberek megértésében is, ezért az olvasás nélkülözhetetlen az intelligens élethez.

Fotó: Pexels

3. Tornázz rendszeresen

Egy kutatás szerint a rendszeres fizikai tevékenység, még ha csak napi tizenöt percről is van szó, feltölti az agysejteket BDNF fehérjékkel, ezzel segíti a koncentrációt és fejleszti az agyi kapacitást. Persze félévente harminc fekvőtámasz nem segít: a hangsúly a rendszerességen van.

4. Tanulj új nyelvet

Ahelyett, hogy keresztrejtvényekkel töltenéd az idődet, tanulj meg egy új nyelvet! A kutatások szerint azok, akik egynél több nyelvet beszélnek, jobbak az összetett feladatok megoldásában. A nyelvtanulás áthangolja az agyadat, és élesebb lesz tőle az emlékezeted. Sőt, még a szervezési képességeidet is fejleszti.

5. Próbáld ki magad a kumulatív tanulásban

A legtöbben tisztában vannak azzal, hogyan lehet egy vizsgára elképesztő mennyiségű szöveget megtanulni – majd ugyanolyan gyorsan el is felejteni, hiszen többé nem lesz szükségünk az információra. Amikor azonban nyelvet tanulunk, kénytelenek vagyunk újra és újra átismételni az anyagot, és ezzel hirtelen feltuningolni az intelligenciánkat, mert az egészre együtt kell emlékeznünk. Ha ezt a technikát használod a mindennapi életben, nagyon jó eredményeket érhetsz el. Fogj például egy jegyzetfüzetet, és írd fel bele azokat a dolgokat, amelyekre szeretnél emlékezni. Időről időre fusd át, ha van pár perced.

Fotó: Pexels

6. Eddz az agyadra

Bármi megfelelő, ami a megszokottól eltérő módon tornáztatja az agytekervényeidet: nyomozós játékok, rejtvények, kirakók, ezek mind-mind a neuroplaszticitás növelésére használhatók, azaz általuk az agyad jobban szervezheti magát. A neuroplaszticitás fejlesztésével akár még a stresszt és a depressziót is leküzdhetjük.

7. Meditálj

Richard Davidson kutató végzett egy kísérletet a dalai láma és néhány buddhista szerzetes részvételével. Davidson arra volt kíváncsi, hogy vajon bizonyos agyhullámokat lehetséges-e „megrendelésre”, tudatosan előállítani. Meditáció előtt arra kérte a szerzeteseket, hogy koncentráljanak a könyörületre, és a kísérlet végére valamennyien produkálták a könyörületet mint érzelmet. A meditáció legnagyobb hozadéka tehát az, hogy általa képesek lehetünk az érzelmeink irányítására, amitől mentálisan erősebbek leszünk.

(via Gostica)

Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pexels.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top