Horoszkóp

Teljes holdfogyatkozás: kék, vagy vörös, vagy fekete Hold?

Mindenféle hír kering azzal kapcsolatosan, hogy szerdán milyen színű lesz a Hold. Tegyük tisztába!

Kék? „Once in a blue moon” nem a Hold színére utal, hanem ez egy angolból fordított kifejezés, értelem szerinti fordítása: hébe-hóba, néha, nagyritkán. Ez igaz, mert ritkán fordul elő (kb. 2 és fél, 3 évente), hogy 1 hónapban 2 telihold van. Ebben az esetben a második teliholdat „blue moon”-nak nevezik. Ez azért lehetséges, mert idén 13 telihold lesz.

2018-ban januárban és márciusban is lesz 1 hónapon belül 2 telihold! A hónap legelején és a legvégén. Miközben februárban nem lesz telihold. Na, ez valóban ritka.

Vörös? Amikor a Hold Föld-árnyékba kerül, akkor a fénytörés miatt vörösnek látszik. Ez valóban látható szín.

Fekete? Mivel a Föld kitakarja a Nap fényét a Hold elől, teljesen elsötétül a Hold. Vagyis elfeketedik, beleolvad a világűr sötét hátterébe. 

A régiek tartottak a nap- és a holdfogyatkozásoktól. Úgy vélték, hogy nem kedvező, ha bármelyik ún. fővilágosítótól elveszik a fényt. Ez egy különleges és ritka csillagászati jelenség, ami az asztrológiában nem túl jó előjel. Az, hogy a fényes telihold elsötétül a régiek szerint olyan ómen, ami óvatosságra int. Teljes holdfogyatkozáskor a Hold Föld árnyékába kerül. Teliholdnak kéne lennie (Vízöntő Nap – Oroszlán Hold), amikor a Nap telibe világítja a Holdat a Földről nézve. De mivel egy vonalba kerülnek, a telihold elsötétül.

Teljes holdfogyatkozás akkor jön létre, amikor telihold lenne (azaz a Nap és a Hold pont szembekerül egymással), azonban a Nap és a Hold közé, velük egy vonalba kerül a Föld, és nem engedi a Napnak, hogy megvilágítsa a Holdat. Holdfogyatkozáskor a Föld árnyékának fénytörése miatt egyre vörösesebbnek látszik a Hold. A holdfogyatkozás szerdán bp-i idő szerint 11:50 – 17:10 között látható. Maga a teljes fogyatkozás 14:30-kor lesz.

Magyarország szempontjából kedvező, hogy a teljes holdfogyatkozásról lemaradunk. Ugyanis 14:30-kor fogja teljesen kitakarni a Föld a Nap fényét, és a Hold Magyarországon csak 16:46-kor emelkedik a horizont fölé. Addigra túl lesz a „nehezén”. Szimbolikus értelemben Magyarország és a nép csak a lecsengést fogja érzékelni.
Nézzük meg, hogy kit milyen területen érint!

KOS

A holdfogyatkozás a Kosokat nem érinti közvetlenül. Ám a gyerekeiket annál inkább. Ha nincsenek gyerekek, akkor gyerekes felnőttek fogják kellemetlenül érezni magukat. Bármi előfordulhat: követelőzés, sértődés, betegeskedés, stb. A megoldás egyszerű: vegyenek erőt magukon a Kos szülöttek, és legyenek türelmesek! Csupán 1 napról van szó. Ezt ki lehet bírni. A legjobb, ha vidáman és kellő humorérzékkel kezelnek mindenféle konfliktust. Ebben most az Oroszlán Hold és a Vízöntő Nap is „szövetségesük”…

BIKA

A Bika szülötteket érzékenyen és kellemetlenül érinti a teljes holdfogyatkozás: a magánéletükre, a családjukra és az otthonukra kell vigyázniuk. Úgy tűnik, hogy ezek háttérbe szorulnak most, mert a karrierjükre fókuszálnak. A jövőjük jobban izgatja őket, mint a jelenük. Emiatt pl. a szüleik megneheztelhetnek. Ennek tudatában alakítsák úgy a szerdai napjukat, hogy jusson idejük a szeretteikre! Természetesen úgy, hogy közben ők is jól érzik magukat. Ugyanis az erőlködés biztos kudarcra van ítélve…

IKREK

A szerdai nap az Ikrek szempontjából a kommunikációban és a közlekedésben tartogat veszélyt. Legyenek óvatosak! Fogalmazzanak kíméletesen! Jobb, ha nem most csinálnak hiúsági kérdést abból, hogy nekik legyen igazuk. Ez szó szerint értendő az Oroszlán Hold tükrében, ami hajlamosítja őket erre. A másik terület a közlekedés: mindegy, hogy autóval, gyalogosan vagy tömegközlekedéssel mennek. Figyeljenek a szembejövő emberekre és járművekre! A telihold szerint a baj szemből jön. Egyszerű lesz észrevenni…

RÁK

A Rákok pénztárcája léket kaphat holdfogyatkozáskor. A bevétel és a kiadás egyensúlyára kell ügyelniük. Sajnos most a bevétel oldal érzékeny. Ez jelentheti azt, hogy „elfogy” a bevételük. De nincs katasztrófa, mert a telihold elfogy, majd gyorsan megnő. Szóval nem szabad pánikba esniük. Tanácsos lenne a nagyobb, komolyabb pénzügyi döntéseket elnapolniuk. Szó szerint: mivel csupán 1 napot kell átvészelniük. Ennek tudatában könnyebb dolguk lesz. Újból kiderül, hogy milyen hasznos az asztrológiai előrejelzés.

OROSZLÁN

Az Oroszlánokat érinti a legkritikusabban a szerdai teljes holdfogyatkozás. Ugyanis az Oroszlánban járó Hold ahelyett, hogy kiteljesedne, Föld-árnyékba kerül, és elsötétül. Ez szimbolikusan azt jelenti, hogy most valami nem sikerül nekik. Okosabb, ha nem erre a napra időzítik a nagy horderejű megbeszéléseket, döntéseket, tárgyalásokat. Ne akarjanak ragyogni, másokat meggyőzni, lenyűgözni, mert nem fog összejönni! Közben az egészségükre is vigyázniuk kell. Szerencsére nincs nagy gáz, hiszen ez csak 1 nap.

SZŰZ

A tipikus Szűz szülöttek kényesek a higiéniára, a szagokra, az egészséges táplálkozásra. Igazuk van. Most, a holdfogyatkozáskor pláne. Figyeljenek oda, hogy mit esznek! Tél vége felé közeledve lassan kiürülnek a szervezet vitaminraktárai. Ezért jó lenne, ha az étrendjükbe beiktatnának nyers zöldségeket és gyümölcsöket. Közben ne szégyelljenek sűrűn kezet mosni! Döbbenetes, hogy az emberek lenézik a kézmosás jelentőségét. Pedig az influenzajárvány drasztikusan csökkenthető ezzel az apró mozdulattal.

MÉRLEG

A Mérlegek simán megússzák a teljes holdfogyatkozást. Attól, hogy kimaradnak a kellemetlenségekből, még lesz bőven dolguk. Úgy tűnik, hogy egy kollégájuk vagy barátjuk bajba kerül. Neki kell segíteniük. Mivel ez az ember büszke és hiú, nem fog panaszkodni. Így nehéz lesz rájönni, hogy ki az, és miben van szüksége segítségre. De nem kell túlzásba vinni a megmentést. Nem mindig tettekről van szó. Sokszor a szándék is elég. A Mérleg szülöttek nyilvánítsák ki, hogy szívesen állnak rendelkezésre! Ennyi…

SKORPIÓ

Nem lesznek a legjobb formában a Skorpiók szerdán. A teljes holdfogyatkozás rossz közérzetet és pesszimista hangulatot hozhat nekik. A jövőt hajlamosak lesznek a szokottnál borúsabban látni. A telihold elsötétülése szó szerint sötét jövőt szimbolizál. Azonban ez csak 1 nap. Nincs ok pánikra: nem olyan nagy a baj. Elengedhetetlen, hogy tudatosítsák, hogy az egész hamar elmúlik. Azonban nem szabad most döntést hozniuk. Ebben az elkeseredett állapotban tompa a realitásérzékük. Halasszák el a döntést!

NYILAS

Elvileg feldobottnak kellene lennie a Nyilasoknak, de a holdfogyatkozás elveheti a kedvüket a mulatástól. Ha utazást terveztek, akkor az most meghiúsulni látszik. Azonban ez csupán átmeneti. Maga a holdfogyatkozás kicsivel több, mint 5 óra lesz, ami átmeneti kudarcot szimbolizál. Szóval nincs világvége, ha valamilyen tervük nem jön össze. Nem gyerekek már a Nyilasok. Nem háborodhatnak fel, ha nem teljesül minden vágyuk azonnal. Ezt a türelmetlenséget kell leküzdeniük, és hamarosan jóra fordul minden.

BAK

A Bak szülöttek általában fegyelmezettek és tervszerűek. Vagyis nem szoktak meggondolatlanul dönteni. A szerdai holdfogyatkozás hajlamosíthatja őket arra, hogy olyan költségbe ugorjanak bele, ami nem volt bekalkulálva. Amennyiben így tesznek, könnyen mínuszba kerülhetnek. Ezt elkerülendő az lenne a legokosabb, ha szerdán otthon felejtenék a pénztárcájukat. Ezzel talán megelőzhetik a felesleges kiadásokat. Fogadjanak szót, akkor is, ha mindezt megfoghatatlannak és misztikusnak tartják! Jobb az óvatosság…

VÍZÖNTŐ

A teljes holdfogyatkozás a Vízöntőket hidegen hagyja. Míg a többiek pánikolnak, megsértődnek, lebetegszenek, addig a Vízöntők remek formában vannak. Ez hajlamosíthatja őket arra, hogy dölyfösen viselkedjenek. És pont ez az, ami irritálhatja a másik felet. Az eredmény vita, veszekedés, szakítás is lehet. Ezt kell megelőzniük. Vegyék elő a humorérzéküket, és kellő pillanatban dobjanak be egy könnyed poént! Ezzel kihúzhatják a kínos szituáció „méregfogát”. A végén akár nevetésbe is torkollhat a dolog…

HALAK

A Halak szülötteket a munkájukban érinti válságosan a szerdai teljes holdfogyatkozás. Ha van munkájuk, akkor becsüljék meg, és ne most akarjanak változtatni! Ha nincs munkájuk, akkor ne most akarják megtalálni! Kétségbeesésre nincs okuk. Csupán 1 nap látszik kritikusnak. Ritkán van holdfogyatkozás: ritkán kerül a Nap, a Föld és a Hold egy vonalba. Mindössze pár óráig tart a holdfogyatkozás. Ez azt jelenti, hogy a baljóslatú időszak átmeneti. Amennyiben ezt szem előtt tartják a Halak, könnyen átvészelik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top