Horoszkóp

Hatalmas aszteroida közelít a Föld felé

Hatalmas aszteroida közelít a Föld felé. A tudósok számítása szerint december 16-án, vagyis szombaton az 5 kilométer átmérőjű kisbolygó ijesztően közel kerül a Földhöz. A 3200 Phaethon elvezésű aszteroida 2007-ben már járt erre, de most sokkal közelebb kerül bolygónkhoz, mint tíz évvel ezelőtt.

A NASA kutatói szerint a Föld felé tartó kisbolygó felelős a Geminidák meteorraj létezéséért. A Geminidák éppen a napokban okoztak látványos csillaghullást az égbolton. December 16-án, szombaton pedig ugyanez a kisbolygó közelíti a Föld felé. A 1983-ban fölfedezett 3200 Phaethon nevű aszteroida utoljára 10 évvel ezelőtt járt a „környékünkön”. Mérete nem csekély, átmérője 5 kilométer, ezzel a harmadik legnagyobb olyan aszteroida, amely veszélyes lehet a Földre.

A tudósok úgy számítják, az aszteroida ezúttal is elkerüli a Föld légkörét, ezért katasztrófát szerencsére nem okoz. Várhatóan 10 millió kilométeres távolságban lesz a Földtől akkor is, amikor a leginkább megközelíti. Csak érzékeltetésképpen, ez a távolság 26-szor nagyobb a Föld és a Hold távolságnál. A 3200 Phaeton mégsem hagyható figyelmen kívül, ugyanis ezúttal jóval közelebb merészkedik hozzánk, mint 2007-ben.

(via hvg)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top