Horoszkóp

Káprázatos Luca-napi csillaghullás: jönnek a Geminidák

Ha az időjárás is kegyes lesz hozzánk, december 13-án, szerdán, Luca napján, káprázatosan szép csillaghullást figyelhetünk meg az égbolton. A Geminidák meteorraj minden évben december közepe körül érkezik, és az augusztusi Perseidáknál is sokkal látványosabb.

Az égboltot szerdán este 9 órától mindenképpen érdemes lesz figyelni, a csillaghullás leglátványosabb időszaka ugyanis nagyjából ebben az órában kezdődik. Csütörtök hajnalig akár száznál is több hullócsillagban gyönyörködhetünk óránként. A Geminidák meteorzápor nem véletlenül büszkélkedhet az év leglátványosabb csillaghullása címmel.

A káprázatos látványt idén a Hold fénye sem zavarja különösebben, most már csak abban kell bíznunk, hogy az időjárás is kegyes lesz, és nem takarják el a felhők az égboltot.

A Geminidák csillaghullása nemcsak azért számít nagyon látványos égi jelenségnek, mert az óránkénti legalább 100 (percenként 1-2) meteorit valóban nagyon gyakorinak számít, hanem mert lassabban „hullanak”, ezért hosszabb ideig láthatók a fénycsíkok az égbolton. A meteorraj nevét egyébként onnan kapta, hogy az Ikrek csillagkép felől indulnak el. Az Ikrek latin elnevezése Gemini.

Érdemes lesz tehát szerdán este jó melegen felöltözni és a fényszennyezéstől kevésbé zavart helyszínt keresni. A látvány kétségtelenül bámulatos lesz. És mivel ma még Luca-napot is ünneplünk, akár a  kívánságok is teljesülhetnek.

geminidák csillaghullás meterorraj

Luca-napon érkeznek a Geminidák

(Sokszínű Vidék)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top