nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Horoszkóp
Bámulatos csillaghullás: este jön az Orionida meterorraj

Bámulatos csillaghullás: este jön az Orionida meterorraj

Már ma éjjel érdemes az eget kémlelnetek, hiszen bámulatos látványban lehet részetek. A hullócsillagok újabb raja érkezik október 20-tól, ezúttal az Orionidákban gyönyörködhetünk.
NLCafé
f Ajánlom

A Halley-üstökösből származó porszemcsék pályája októberben már másodszor találkozik a Földével, ez pedig az Orionidák meteorrajának időszaka – írja a National Geographic. Az Orionidák csúcspontja minden évben október 21-re esik. Ennek ellenére már ma este érdemes az eget kémlelni, hiszen a meteorzápor október 20-án kezdődik, és várhatóan november 7-ig tart. A leglátványosabb októberi csillaghullás péntektől kedd éjszakáig várható. Idén még a holdfény sem zavarja a páratlan látványt, hiszen az újhold is éppen október 20-ra esik.

októberi csillaghullás orionida meteorraj

Pénteken kezdődik az októberi csillaghullás (Thinkstockphotos)

Az októberi csillaghullást az esti óráktól élvezhetitek. A leglátványosabb időszak várhatóan az éjszaka második fele, a hajnal előtti időpont lesz, amikor 10-15 meteor is felbukkanhat a szemetek előtt egy óra alatt. Ez nem túlzottan sok, mégis érdemes fennmaradni, mert ezek a hullócsillagok annál fényesebbek és látványosabbak.

Az Orionidák meteorrajról már a középkori Kínában is beszámoltak, az első európai feljegyezés 1864-ből származik.

(Sokszínű Vidék)

Megosztás Facebookon