Horoszkóp

Egy ilyen őrült világban az éneklés belső békét ad

Talán nem túlzás azt mondani, hogy Deva Premal és Miten, a világ legismertebb mantraénekesei képesek voltak megváltoztatni nyugati ember viszonyát a keleti szent tanokhoz és a mantrákhoz. Az általuk megzenésített ősi, főleg szanszkrit szövegek segítenek megtalálni a belső nyugalmat, erőt adnak a nehéz helyzetekben és a változások idején. Koncertjeiken nincs taps, a mantrák utáni csend az, ami a legfontosabb, ez az, amiben megmártózik és újjászületik a lélek. Budapesti látogatásuk kapcsán beszélgettünk.

Miért van különös ereje annak, amikor több ember énekel együtt mantrákat?

Deva és Miten: A közösségi élmények mindig varázslatosak, és az, hogy együtt éneklünk, azt is jelenti, hogy együtt lélegzünk. Amellett, hogy erős gyógyító hangokat kántálunk, a közös mantraéneklés segít, hogy „otthon legyünk” saját magunkban. Az elménk akkor is lecsendesedik, a szívünk akkor is könnyebb lesz, ha csak hallgatjuk a több ezer, velünk éneklő embert.

Mit adnak nektek a mantrák?

Békét.

Hogyan választjátok ki a mantrákat?

Ösztönösen. Néha Deva hoz egy mantrát, ami nála különösen erősen hat, és együtt zenei köntösbe öltöztetjük.

Hogyan történik az a folyamat, amely során dallamot szereztek egy mantrához?

Sokféle állapotra léteznek mantrák, a szerelmeskedéstől a belső béke megteremtésén át az életünkben levő energiablokkok elmozdításáig. Olyan dallamokat keresünk, amelyekről úgy érezzük, kifejezik, felerősítik a mantra lényegét.

Hogyan készültök a satsangokra és a fellépésekre?

Nem teszünk különösebb előkészületeket. Az egész életünket a meditáció birodalmában éljük, így nem kell semmit tennünk, mielőtt énekelünk. Természetesen bemelegítjük a hangunkat, és a zenészekkel is hangolunk, de lelki szinten folyamatosan fel vagyunk készülve a zenélésre.

Mi történik a színpadon?

Ami nem történik, az az előadás, és a teljesítmény hajszolása. Amikor egy fellépésen a teljesítmény kerül előtérbe, megjelenik a stressz és az ego is. Mi spontán zenélünk, általában improvizálunk. A mantrákat alázatosan és tisztelettel kell kezelni. Megkövetelik tőlünk, hogy őszinték és nyitott szívűek legyünk, hogy az erejük át tudjon jönni, meg tudjon nyilvánulni.

Börtönökben is felléptek. Mit adnak nektek ezek az alkalmak?

Sok alázatot tanulunk a börtönökben. Az ott lakókkal találkozni olyan, mintha szerzetesekkel találkoznánk. A börtön a megbocsátás helye, mert ott nincs, ami elvonja a figyelmed, elítéltként nincs menekvés önmagad elől, és a tetteid elől, amik ide juttattak. Sok mély és őszinte találkozás történik ilyen helyeken, volt már sok könny és öröm is, nagyon megérintenek minket ezek az alkalmak. Azt is látni akartuk, hogy a mantrák hogyan segíthetnek ilyen extrém helyzetekben, amikor nem jógastúdiókban kántálják őket. Énekeltünk már Kijevben, Brüsszelben és Párizsban is, nem sokkal a robbantások után. Odamegyünk, ahol úgy érezzük, hogy a mantrákra nagy szükség van.

Van olyan hely, amit otthonotoknak hívtok?

Igen, a szívünk. Nincs állandó lakcímünk, 25 éve járjunk folyamatosan a világot. Ez a kapcsolatunkat is felfrissíti, és elkényeztet minket az a szeretet, amit azoktól az emberektől kapunk, akik eljönnek velünk énekelni.

Min dolgoztok most?

Egy 21 állomásos európai koncertturnén veszünk részt, aztán Ausztráliába megyünk, ahol tibeti iskoláknak gyűjtünk. Nemrég adtuk ki az első könyvünket, a Mantrát.

Mit üzentek a magyaroknak?

Egy ilyen őrült világban az éneklés belső békét ad. Egy olyan helyre visz, ahol békében lehetsz önmagaddal, a mantrák ehhez megnyitják az utat. És ez a legfontosabb, függetlenül attól, hogy Budapesten, Amerikában vagy bárhol máshol élsz. Nincs különbség.

„A mantrák olyanok, mint a különféle ajtók, amelyek ugyanoda vezetnek: mindegyik mantra egyedi, és ezáltal egyedi módon vezet el ugyanahhoz a bölcsességhez. Annak felismeréséhez, hogy minden EGY. Vagyis minden mantrában ott rejlik a lehetőség, hogy fellebbentse számunkra az illúzió fátylát, és szétoszlassa a sötétséget.” (Deva)

„A mantragyakorlás lényege nem az, hogy gyorsan túlesünk rajta, aztán visszatérünk a szokásos napi rutinunkhoz. A lényeg éppen maga a gyakorlás, és hogy integráljuk a mantrákat az életünkbe. Akárhova is megyünk, bármit is csinálunk, a mantrák elkísérnek. Ez a valódi mantragyakorlás, illetve a mantrázás előnye. Ez segít és támogat az életünk ösvényén.” (Miten)

Deva Premal, Miten és Manose két zenésztársukkal október 7-én lépnek fel Budapesten a Templom éjfélkor turné keretében. 

Hallgasd meg a mantrákat! 


 Deva Németországban, Nürnbergben született 1970-ben. Ötéves korában már naponta énekelte a Gayatri mantrát, és a meditáció szinte azóta az élete részét képezi. Kamaszkorában Indiába költözött a szüleivel. Miten korábban londoni rockzenész volt, a drogok és a rock’n’roll világát cserélte az indiai misztikus, Bhagwan Shree Rajneesh (Osho) asramjára, ahol egy évig zöldségeket aprított a konyhán és meditált. 1990-ben találkozott Devával, aki akkoriban még nem énekelt, mert „nem találta meg a hangját”. Manose állandó közreműködő Deva és Miten koncertjén. A nepáli bambuszfuvola-művész először a klasszikus raga zene – az észak-indiai tradicionális zene mestere lett, különleges technikai tudásra és lenyűgöző improvizációs készségre tett szert.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top