Horoszkóp

Kiderült a boldogság titka. Te már ismered?

Hallottál már valaha arról a tanulmányról, amelyet 75 éven át készítettek a Harvard Egyetem tudósai? A boldogság titkát kutatták ilyen hosszú időn keresztül. Sikerrel jártak, megfejtették ugyanis az emberi boldogság legfontosabb tényezőjét. Hogy mégis mi ez? Íme, a részletek.

A kutatók több mint 75 éven át két csoportban figyelték meg az emberek szokásait, viselkedését. Természetesen több generáció vett részt a kutatásban mind a kérdezői oldalról és mind a megfigyelt alanyok oldaláról. A cél viszont mindvégig az volt, hogy kiderítsék a boldogság titkát. Azt az egyetlen tényezőt, ami hozzájárul az elégedett és kiegyensúlyozott élethez.

Vajon mi kell ahhoz, hogy igazán boldognak és egészségesnek érezzük magunkat az életben? Ha úgy gondolod, a hírnév és a pénz mindenképpen hozzájárul ehhez, azt kell mondjuk, nem vagy egyedül a véleményeddel. A kutatás vezetője, Robert Waldinger szerint ugyanakkor tévedsz. Waldinger és társai úgy találták, “a legvilágosabb üzenet, amit a 75 éves kutatás bebizonyított: a minőségi és boldog párkapcsolat tesz bennünket boldogabbá és egészségesebbé”.

A boldogság, az elégedettség a szereteten nyugszik. Waldinger szerint “nem a barátok száma és nem is a hűség, a kitartás számít a leginkább, a legszorosabb kapcsolatok minősége a mérvadó”.

Nem leszel tehát boldogabb attól, ha óriási társasággal veszed magad körül, vagy tökéletesnek hiszed a párkapcsolatodat. A pénz önmagában sosem tesz boldoggá és elégedetté. Az ugyanakkor, hogy mennyire tudsz őszinte lenni a kapcsolatodban, mennyire érzel mélyen, és mennyire tudod önmagadat adni, mindenképpen mérvadó. Ezek tehát a boldogság legfontosabb tényezői. A te párkapcsolatodban jelen vannak?

A 75 éves kutatás rátalált a boldogság titkára
A 75 éves kutatás rátalált a boldogság titkára

(via the power of ideas)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top