nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Horoszkóp
A buddhisták szerint mindenkinek 4 felesége vagy 4 férje van

A buddhisták szerint mindenkinek 4 felesége vagy 4 férje van

Vajon miért állítják a buddhisták, hogy minden nőknek négy férje, míg minden férfinak négy felesége van? Nagyon érdekes és inspiráló történettel adnak magyarázatot a kérdésre. Szóval, biztos lehetsz benne, neked is négy férjed vagy négy feleséged van. Íme a rendkívül bölcs és rendkívül elgondolkodtató mese, mely nem is annyira mese...
Avatar
NLCafé
f Ajánlom

Buddha tanítása szerint minden nőnek négy férje és minden férfinek négy felesége van. Hogy megértsd, pontosan mit is jelent mindez, olvasd el a következő érdekes történetet.

Volt egyszer egy férfi, aki négy feleségével élt együtt. (Az ősi Indiában még elfogadott volt a többnejűség.) Egy nap a férfi súlyosan megbetegedett, és már a halálára készült. Élete végén borzasztóan magányosan feküdt a halálos ágyán, ezért megkérte az első feleséget, kísérje őt el a másvilágra.

“Drága feleségem” – mondta a haldokló férfi. “Szerettelek éjjel, szerettelek nappal. Egész életemben gondoskodtam rólad. Most, hogy haldoklom, elkísérsz engem oda, ahová a halálom után megyek?”

A férfi abban bízott, hogy a nő igennel válaszol. Az első feleség azonban ezt mondta neki: “Drága férjem, tudom, hogy mindig szerettél, és azt is tudom, hamarosan meghalsz. Épp itt az ideje, hogy elváljunk egymástól. Viszlát, és minden jót neked.”

A férfi a második feleségnek is föltette a kérdést. “Drága feleségem, tudod, egész életemben szerettelek. Néha attól rettegtem, elveszítelek, de mindenkor kitartottam melletted. Gyere velem, kérlek.” A nő így válaszolt: “Drága férjem, az első feleséged visszautasította, hogy veled tartson, akkor én mégis hogyan követhetnélek téged?” A férfi a harmadik feleséget is magához hívatta, aki könnyekkel a szemében ismét csak elutasította a férfi kérését.

A negyedik feleség vagy férj elkísér a halált követő életbe
A negyedik feleség vagy férj elkísér a halált követő életbe

Már csak a negyedik feleség maradt, akit a férj rabszolgaként tartott, sokat bántott, és akivel sosem volt elégedett. Magányosságában és félelmében, mégis magához hívatta a negyedik feleséget. A férfi legnagyobb meglepetésére a nő így válaszolt a kérésre: “Drága férjem, elkísérlek utolsó utadon. Történt bármi is a múltban, szilárdan hittem benned. Sosem hagynálak el téged.”

A történet a bölcsesség története. Az első feleség a testet szimbolizálja. Hiszen ápoljuk, gondozzuk, öltöztetjük a testünket reggel és este. Megfelelő ételeket fogyasztunk, hogy életben tartsuk. A test ugyanakkor nem követ bennünket a halálba. A test meghal, a lélek pedig eltávozik belőle.

A második feleség a földi értékeket, a pénzt, a hírnevet, a pozíciót, a munkát, a birtoklást szimbolizálja. Sokan attól rettegnek, hogy mindenüket elveszítik. Pedig a halálba, a halál utáni életbe semmilyen értéket nem vihetnek magunkkal.

A harmadik feleség a családot szimbolizálja. Mindenki rendelkezik hát harmadik feleséggel vagy férjjel. A szülőket, a gyereket, a testvéreket, a párkapcsolatot, a barátokat, a társasági életet szintén nem vihetjük magunkkal a halált követő életbe.

A negyedik feleség vagy férj Buddha tanításai szerint a tudatot, a lelket szimbolizálja. Ezért követi a haldokló férjet a negyedik feleség, akiről pedig a férfi nem gondoskodott az életében. Ha mélyen magunkba tekintünk, szinte mindenki érzett már dühöt, haragot, mohóságot és elégedetlenséget az életében. Ezek az érzések a buddhizmus szerint a karmát jelenítik meg. Márpedig a karmától nem lehet elmenekülni, azt visszük tovább a következő életekbe…

Nem viheted magaddal a testet, az értékeket és a szeretteidet sem
Nem viheted magaddal a testedet, az értékeidet és a szeretteidet sem

(via Enlighten Planet)

Megosztás Facebookon