Horoszkóp

9 tavaszi harmóniapraktika

A természet ébredése egy új életciklus kezdete az emberek számára is. A négy évszak világában jól elkülöníthetőek az időjárás változásai: ezáltal az évkörhöz kapcsolódó népszokások és ünnepek is.

1. Böjttel a megtisztulásért!

A hosszú és sötét tél után kivilágosodó égbolt előcsalogatja az élőlényeket, felébreszti téli álmukból a magvakat. De az erdőlakók, akárcsak az ember, ilyenkor még nehézkesek, testük elnehezült, a téli zsírtartalék felemésztése nyomán megmaradt méreg- és salakanyagokkal teli. A böjti időszak, amely a kora tavaszt jellemzi, éppen ezt a testi-lelki megtisztulást szolgálja. Az év bármely szakában egészséges lehet egy-két napos léböjtkúrát tartani, tavasszal akár egy hosszabb időszakon át is önmegtartóztatást gyakorolni. Természetesen a szigorú böjt – például egy héten keresztül csak ivóvíz fogyasztása – nem ajánlott mindenkinek. A szakszerűen vezetett böjt, illetve diéta viszont mindenki számára rendkívül hasznos!

9 tavaszi harmóniapraktika

2. A lélek megtisztulása

Jól megfigyelhető, hogy a böjt során távozó lerakódásokkal együtt “lelki mérgek” is felszabadulnak. A böjtölő ember olykor ingerült, olykor kimerült lehet, energiaszintje hullámzik. Emiatt a régi világban az emberek ilyenkor visszavonultak az élet aktív színteréről, sokat pihentek és elmélkedtek: lelki dolgokkal foglalkoztak. Ma is hasznos lehet elvonulni egy szép pihenőhelyre, akár egy gyógyszállóba, egy szakszerűen vezetett böjtkúrára. De ha otthon töltjük a kora tavaszt, akkor is tegyünk hosszabb sétákat a természetben, olvassunk lélekemelő olvasmányokat, engedjünk meg magunknak egy-egy csendes és nyugodt estét.

3. Csírák és palánták

A tavasz a magvak csírázásának időszaka. Csíráztassunk búzát vagy más ehető magvakat – egy kanál friss csíra pirítós kenyéren vagy salátába keverve valóságos vitamin- és enzimbomba!
Ha már csíráztatás, nos, az erkélyládába szánt vagy kerti virágok zsenge palántáit is most készíthetjük elő. A fagymentes napokon remekül fejlődő palántákból lesznek a nyár szemet gyönyörködtető virágai. Még nem késő beszerezni a vetőmagvakat, illetve az évelő növények hagymáit, gumóit (dália, kardvirág, kánna stb.) A tavalyról eltett gumók átvizsgálásának is most van itt az ideje. A tavasz az izgalmas kertészeti vásárok ideje is! A növényekkel való bíbelődés összehangol bennünket a Földdel, helyreállítja a lelki egyensúlyt, a mai világban pedig egyre nagyobb szükség van erre.

4. A természet tisztasága

A lelki egyensúly megteremtésének hasznos eszköze a természettel való kapcsolat. A tavaszi erdő az ébredező lombokkal, a csak tavasszal látható zsenge virágokkal remek terep a kiránduláshoz. Senkit se riasszon vissza a sár: az erdőben, a turistaösvényeken nem jellemző a pocsolya, legfeljebb a járművek által feldúlt, oda vezető utakon. A természetben rend van, és az erdő természete a tisztaság. A természet tisztasága megtisztítja lelkünket a zaklatottságtól.

5. Alkossunk a természetben!

A lombok még nem sötétítik el az erdők alját. Az ilyenkor kialakuló fényviszonyok remek alkalmat adnak az apró részletek, illetve az ágak között kibontakozó távlatok fotózásához. A reggel még gyakori ködök misztikus szépségű természetképek készítésére adnak alkalmat. Szép időben akár rajzlappal, festővászonnal is érdemes felkerekedni! Alkotással, bíbelődéssel boldog órákat tölthetünk el zavartalan, szép környezetben. Mivel ilyenkor még nem zaklatnak a szúnyogok és a kullancsszezon ideje sem jött el, az efféléktől ódzkodó családok is felkerekedhetnek egy tavaszi piknikezéshez, szalonnasütéshez!

6. Tavaszi díszek

A húsvéti ünnepkör bővelkedik ötletekben, hogy hogyan tehetjük szebbé otthonunkat. A barkaág, a bimbós gyümölcsfaág vázába állítva kivirágzik, és becsempészi lakásunkba a tavaszt. A hagyományos húsvéti díszeket elkészítheti együtt a család: az asztaldísz vagy a hímes tojások megfestése remek családi program.

7. Új élet, új ruhatár

A ruhatár tavasszal gyakran okoz kellemetlen meglepetéseket. Némely holmi molyrágással csúfítva kerül elő, mások valahogy “összementek” a tél folyamán… Mielőtt reggel a ruhásszekrény előtt állva azon kapnánk magunkat, hogy nincs mit felvenni, érdemes időt szánni ruhatárunk átvizsgálására. A téli holmikat már el lehet csomagolni: mégpedig kimosva, tisztán, felvarrt gombokkal, mert az ilyen apró, elmaradt tennivalók keserítik meg később a háziasszonyok életét. Előrelátásra vall, ha kihasználjuk a tél végi leárazásokat, és már most beszerezzük a téli lábbeliket a következő szezonra. A tavaszi ruhatár gazdagítására pedig miért ne vadászhatnánk remek új darabokra? Kiárusításokon gyakran ki lehet fogni igazi csemegéket. Az éledező napfény hatására megszépül a hajunk, körmünk: ráadásul a sapkák, kalapok, sálak és kapucnik alól végre kiszabaduló hajra nagyon is ráfér a gondos ápolás, “újjáélesztés”! A tavasz ideális időszak frizuránk megújítására is.

8. Kísérletezzünk régi-új ízekkel!

A tavasz a megújulás, a kísérletező kedv feléledésének ideje is. Próbáljunk ki új recepteket, vadonatúj és régi, szinte elfeledett alapanyagokat! A bulgur, a vörös lencse, a tönkölyliszt remek és egészséges ízek forrása. A böjt, a diéta által elért testi tisztaságot érdemes fenntartani bioalapanyagok felhasználásával, minél több friss, lehetőleg nem agyonvegyszerezett vagy távoli tájakról importált zöldséggel.

9. Próbáljunk ki újfajta testedzési formákat!

A mindenkit formátlanná tevő kabát lekerült rólunk – hoppá, most bizony látszik a tél hatása. Sok embert éppen a tükör vesz rá arra, hogy mozogni kezdjen. A tavasz az új dolgok kipróbálásának ideje: annyiféle testmozgási forma létezik, hogy bőven van miből válogatni. A power joga, az “energia jógája” a nyugati ember számára kifejlesztett aktív mozgás, mely jógaelemekre épül. A zumba a latin-amerikai zenék táncos ritmusát ötvözi az izzasztó testedzéssel: remek alakformáló, ráadásul vidám hangulatban zajlik. Az orientális táncok (az indiai vagy a közel-keleti “hastánc”) azért is “terápiás hatásúak”, mert nem kell hozzájuk nádszálkarcsúnak lenni, sőt! Aki szeret táncolni, mozogni, annak feszes, hajlékony a teste, és erősödik a vonzereje: akár a “szerelmi varázslás” részeként is tekinthetünk ezekre a mozgásformákra. Az pedig, hogy ezeken az órákon vidám társaság gyűlik össze, így új ismerősökre tehetünk szert, még egy plusz pont.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top