nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Horoszkóp
4 tudományosan bizonyított ok, hogy miért legyünk többször csendben

4 tudományosan bizonyított ok, hogy miért legyünk többször csendben

Annyira hozzászoktunk a zajhoz, hogy már észre sem vesszük, hogy állandó háttérzaj társul életünk szinte minden pillanatához. Pedig a csend számos, a tudomány által igazolt jótékony hatással bír!
NLCafé
f Ajánlom

 Felkelünk, bekapcsoljuk a rádiót vagy a tévét. Munkába menet vagy tovább szól a rádió a kocsiban, vagy a tömegközlekedés zajai vesznek körül. A munkahelyünkön egész napos a zsivaj, hazafelé menet ismét a rádió vagy a fülünkbe dugott zene kísér, otthon pedig a főzéshez, a vacsorához újra a tévé szolgál aláfestésül. Talán egy órát sem tenne ki az az idő, amit egy nap leforgása alatt teljes csendben töltünk! Pedig megérné elzárni magunkat a külvilág zajaitól: a tudomány szerint ugyanis a csendnek számos jótékony hatása van az egészségünkre.

4 tudományosan bizonyított ok, hogy miért legyünk többször csendben

1. A csend segíti az agysejtek regenerálódását

Egy 2013-ban, egereken végzett kutatáson bebizonyosodott, hogy napi 2 óra csend hatására új sejtek képződtek az agy hippocampusában, vagyis azon területen, ami a memóriáért, az érzelmekért és a tanulási képességekért felelős.

2. A csend kreatívabbá tesz

Ha a pihenésünket csendben töltjük, az agy hatékonyabban dolgozza fel az egész nap begyűjtött információkat, így nyitottabbá válunk a kreatívabb megoldásokra is.

 

3. A csend csökkenti a stresszt és a feszültséget

Kutatások igazolják, hogy azok, akik folyamatos zajnak vannak kitéve, stresszesebbek, sőt még a vérnyomásuk is magasabb lehet. Jó hír, hogy 2 teljes némaságban töltött perc csaknem olyan hatékonyan oldja a feszültséget, mint egy hosszabb relaxáció vagy meditáció.

4. A csend javítja az agyfunkciókat 

Születtek olyan kutatások is, amelyek a gyerekek iskolai eredményeit vetették össze lakóhelyük zajszennyezettségének mértékével. Kiderült, hogy azok a gyerekek, akik zajos környéken laknak, rosszabbul teljesítenek olvasásból és idegen nyelvekből, mint azok, akik nyugodt, csendes helyen élnek.

Brightside

Megosztás Facebookon