Horoszkóp

Szeptember 28-án szuperhold teljes holdfogyatkozással

Szeptember 28-án idén már az ötödik szuperholdat csodálhatod meg. Ez a jelenség azonban mégis egész más lesz, mint a korábbiak, hiszen teljes holdfogyatkozással jár majd együtt.

Hasonló jelenségre utoljára 33 évvel ezelőtt, 1982-ben volt példa. Amikor a Hold pályáján a legközelebb érkezik a Földhöz telihold idején – ilyenkor nagyobbnak és fényesebbnek látjuk –, akkor beszélhetünk szuperholdról. Az elnevezés érdekes módon nem csillagászhoz, hanem egy asztrológus, Richard Nolle nevéhez fűződik, aki harminc évvel ezelőtt írt először a jelenségről.

A szeptember 28-i szuperhold különleges lesz

A szeptember 28-a hétfőre virradó reggel teliholdas szuperholdja abban lesz különleges, hogy egyidejűleg teljes holdfogyatkozást is megfigyelhetsz, ha korán kelsz vagy éppenséggel ágyba sem bújsz vasárnap éjjel.

Szeptember 28-án szuperhold teljes holdfogyatkozással!

A teljes holdfogyatkozás szeptember 28-án hajnali 1:07 perckor kezdődik, és a Hold valamivel több, mint egy óra múlva, 2:11 perckor tűnik el a Föld árnyékában. Hajnali 4:27 perctől az árnyék eltűnik ugyan, de a jelenség ezzel még nem ér véget. A Hold korongján ugyanis még legalább fél órán át látható a szürkés félárnyék. A teljes folyamat, mire ismét a szuperholdban gyönyörködhetnél, több mint ötórás lesz. Ugyanakkor Magyarországon megvirrad addigra, ezért az utolsó fázisról lemaradunk. Ettől függetlenül érdemes korán ébredni ezen a szeptember végi utolsó hétfő reggelen, és bepillantani a ritka és különleges égi jelenségbe.

További szuperhold témájú cikk az NLCafén

Fotó: Pinterest

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top