nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Háztartási tippek
Átvernek a tisztítószerekkel

Átvernek a tisztítószerekkel

Harminc tisztítószer hatósági vizsgálata után elmondható, hogy nem mindig az van a vegyszeres flakonban, ami a címkén.
NLCafé
f Ajánlom

Azt gondolnád, a tisztítószerek címkéin az van, ami a palackban? Hát nem! Az Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) bevizsgált harminc háztartási tisztítószert, és most figyelmeztetni kényszerül, ugyanis a harmincból négy lebukott az ellenőrzésen.

Átvernek a tisztítószerekkel

A hatóság a leggyakrabban használt szerekhez nyúlt, így WC-, folt- és lefolyótisztítók címkéin szereplő anyagok megadott mennyiségét mérte. Ellenőrizték a felületaktív-anyagtartalmat, a sav- és lúgtartalmat is. Fizikai vizsgálatokat is végeztek, azaz valóban zár-e a kupak, és nem szivárog-e a csomagolás, mert a legtöbb tisztítószer hatóanyaga sok esetben valamilyen veszélyes anyag, sósav vagy nátrium-hidroxid.

Ezekkel vigyázz

Az NFM mérése szerint a Well Done WC-tisztítóban kevesebb a sav, mint  címkén, a Dr. Beckmann folttisztító por összes felületaktívanyag-tartalma, valamint az aktívoxigén-tartalma köszönő viszonyban sincs a címkén meghatározott értékkel. Míg a Major Domus szuper búvár lefolyócső-tisztító nátrium-hidroxid tartalma nem felelt meg a biztonsági adatlapon feltüntetett értéknek, és a Clean Pearl Aktív tisztító gélnél a felületaktív anyagtartalmat tüntették fel helytelenül.

Megosztás Facebookon