Háztartási tippek

Mosási trükkök – színes és kényes ruhák mosása

A mosási katasztrófák megelőzhetők, ha egy kicsit tájékozódsz, mielőtt nekiállsz a ruhák tisztításának. Nézzük, mire kell figyelned!

Ha tudod, hogy kényes anyaggal van dolgod, egy kicsivel több odafigyelésre van szükséged, de a következő tippek a segítségedre lesznek!

Tájékozódj a ruha címkéjéről!

Ha szeretnéd, hogy finomabb anyagból készült ruháid is sokáig szépek maradjanak, mindenek előtt olvasd el a kezelési útmutatót! Sok bosszúságtól kímélheted meg magadat, ha felkészülsz a mosás előtt. Alapvető szabály, hogy 30-40 foknál magasabb hőmérsékleten ne mosd a kényesebb ruhákat, de ha a címkén a kézi mosást javasolja a gyártó, akkor nem érdemes felülbírálnod, még ha macerásnak tűnik, akkor sem, ha szeretnéd még hordani a ruhádat. Ráadásul manapság számos mosógépen van már kézi mosás program is.

Mosási trükkök – színes és kényes ruhák mosása

Előzd meg az elszíneződést!

Kevés lelombozóbb dolog van annál, mint amikor kiveszed a ruháidat a gépből, és az egyik felsőd összefogta, vagy apró szöszökkel borította be a többit. Azért, hogy ezt megelőzd, azon kívül, hogy gondosan szétválogatod a világosabb és a sötétebb színes ruhákat, a mosógép öblítős rekeszébe tegyél vízzel fele-fele arányban hígított ecetet. Az ecet segít megőrizni a ruhák színét, így megakadályozza azt is, hogy elszíneződjenek, és a szöszösödés ellen is kiváló megoldás.

Nem mindegy, hogyan mosol!

Tovább épségben maradnak a ruháid, jobban megőrzik a színüket, ha kifordítva mosod őket. A gombokat gombold be, a cipzárakat húzd fel, a tépőzárakat ragaszd össze, mert így nem akadhatnak össze, és nem sérthetik meg a többi anyag felületét sem. Ne tömd meg a gépet, inkább hagyj helyet benne, egy ruhának sem tesz jót, ha dugig töltöd a gépet! Mosás után teregess ki rögtön, ne hagyd sokáig a gépben a ruhákat, mert összegyűrődnek, és a színesek be is foghatják egymást.

Ha már megtörtént a baj

Ha a ruha anyaga gyapjú, és a szálai megkeményedtek, és a mosás után az anyaga egy kemény lepedőhöz hasonlít, akkor áztasd be hideg vízbe és tegyél bele sampont. A sampontól nagy eséllyel a szálak visszanyerik a rugalmasságukat. Ha bársonnyal van dolgod és erősen szennyezett, akkor szerezz be korpát: melegítsd fel a korpát és dörzsöld át vele az anyagot, majd mosd ki. Ha a ruhán a folt makacs és még a mosás után is látható, áztasd be, és érdemes olyan folttisztítót használni, ami kényes anyagokra is használható!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top