Háztartási tippek

Így tüntetheted el gyorsan a kávé-, tea- és kólafoltokat!

Ha az ecetes ollón kívül más megoldást szeretnél, tudd meg, hogyan szállhatsz harcba a makacsnak tűnő foltok ellen!

Előfordul, hogy a nagy kapkodásban kávé- és teafoltokkal tarkítjuk a ruhánkat. Ilyen esetekben a praktikák tárháza végtelen. Lássunk néhányat ezek közül!

Sör

Tea- és kávéfoltokra az egyik legjobb megoldás a sör. Öntsd rá az éktelenkedő foltra a folyékony kenyeret és óvatosan dörzsöld bele a textilbe. Ezután hagyd, hogy kifejtse jótékony hatását, majd ha megszáradt, a folt makacsságától függően ismételd meg még egyszer a műveletet, végül mosd ki az egész ruhát.

Tojás

Ha a reggeli sietségben több kávé landolt a blúzodon, mint a gyomrodban, ne ess kétségbe. Melegíts gyorsan vizet – de ne forrald fel –, és adj hozzá tojássárgáját, majd ezt az elegyet öntsd rá a foltra. Lehet, a módszer szokatlan, de eltüntetheted vele a nemkívánatos foltot.

Folttisztító és ecet

Ha nem friss a folt, hanem már beszáradt, akkor sem kell feladnod kedves ruhadarabod viselését: 1 evőkanál ammóniatartalmú tisztítószert oldj fel 1 liter vízben, és erősítsd a hatást 3 evőkanál ecettel. Ebbe az oldatba áztasd be a ruha foltos részét és hagyd hatni. Időnként ellenőrizd, majd ha már eleget ázott, tedd be a mosógépbe és mosd ki.

Szénsavas ásványvíz és szódabikarbóna

Ha a ruhád anyaga kényes és nem mosható gépben, használj szénsavas ásványvizet a tisztításhoz! Ehhez a folttisztítási módszerhez keverj össze szódabikarbónát és szénsavas ásványvizet, majd az így kapott masszát tedd a szennyeződésre. Hagyd rajta 30 percet, óvatosan dörzsöld át, majd most ki. A szénsav nem engedi, hogy a szennyeződés beivódjon az anyag szálai közé, a szódabikarbóna pedig felszívja és fehéríti az anyagot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top