Háztartási tippek

A fehér ezer árnyalata: fehérítő praktikák otthonra

A fehér ruhák, különösen a műszálmentes pamutanyagok alapvetően könnyen kezelhetőek. Idővel azonban ezek is kopottas, fakó hatást kelthetnek a mosástól és a gyakori használattól. Íme, néhány egyszerű, anyag- és környezetbarát technika, amellyel újra vakítóan fehérré varázsolhatod az elszürkült textileket.

 

A fehér ezer árnyalata: fehérítő praktikák otthonra

A hagyományos, klórtartalmú fehérítőszerek jó munkát végeznek ugyan, de meglehetősen roncsolják a szövetet, ráadásul kiöblítésük is nagy körültekintést igényel, különben kellemetlen vegyszerszagot hagyhatnak maguk után. Szerencsére ma már számos alternatíva létezik, ezeket szedtük nektek egy csokorba:

Teljes fehérítés

Tölts meg egy lavórt forró vízzel, szeletelj bele pár citromot, és áztasd benne a ruhákat egy-két órán át. Citromkarikák helyett citromlét is használhatsz. A biztos hatás érdekében egy kis szódabikarbónát is keverhetsz a citromléhez.

Szerencsére nem minden anyagot kell áztatni ahhoz, hogy újra ragyogó fehér hatást keltsen. Amennyiben nincs folt, sem durva elszíneződés, csupán nem ártana egy kis frissítés az egykor hófehér színnek, mosáskor önts egy fél csészényi ecetet a mosószer mellé. Az ecet nagy előnye, hogy nemcsak fehérít, de meg is tisztítja a szövetet a mosószertől és egyéb vegyszerektől. Emiatt használják sokan textilöblítő helyett is.

Bármilyen furcsának is tűnhet, van, aki mosogatógép-tablettára esküszik. Ezt a módszert te is kipróbálhatod: gépi mosáskor a ruhák mennyiségétől függően csökkentsd a hagyományos mosópor mennyiségét a felével-harmadával, és tégy mellé egy mosogatógép-tablettát is.

Elszíneződött gallér
Szórd be a gallér foltos részeit babapúderrel úgy, hogy teljesen befedje őket, majd kicsit dörzsöld be a púdert. Állítsd a gőzölős vasalót közepes hőfokra és tartsd a gallér fölé néhány másodpercig, hogy alaposan átjárja a gőz. Ügyelj rá, hogy ekkor még ne érintkezzen a vasaló talpával! Végül nyomd rá a vasalót és számolj háromig. Először rázd le az ingről a maradék púdert, majd dobd a mosógépbe. A gallér belsejében található zsíros állagú elszíneződés azonban igen makacs is lehet. Régi, mélyen a szövetbe ivódott szennyeződések esetén célszerű professzionális folteltávolítót használni, amelyek jó hatásfokkal tüntetik el a makacs foltokat is.

Világlátott zokni
Önts egy pohár ecetet egy fazéknyi forró vízhez és hagyd benne ázni a zoknikat egy fél napon át. Utána tedd őket a mosógépbe.

Dezodorfolt
Dörzsöld be az elszíneződött, foltos részt só és citromlé keverékével. Ez az elegy nem csupán kiszívja a foltot, de kiválóan szagtalanít is.

A fehér ezer árnyalata: fehérítő praktikák otthonra

Általános folttisztítás

Megdöbbentő, de hatásos módszer: egy kevés vízben oldj fel néhány szem Aszpirint. A folyadékot öntsd a mosógép mosószer-adagoló rekeszébe, majd a szokásos módon (mosópor hozzáadásával) mosd ki a ruhákat.

Megelőzés

Az elszíneződés egyik gyakori oka, hogy az alapvetően fehér színű ruhában kis színes minta található, amely a mosáskor enyhén befogja a fehér részeket. Lehet ez egy apró embléma vagy egy, az ujjak körül futó apró csíkocska. Ezeknél a ruhadaraboknál dobj egy színfogó kendőt is a dobba, amikor mosod őket, így tovább megőrzik újszerű megjelenésüket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top