Háztartási tippek

Rozsda- és olajfoltok tisztítása

A rozsda és az olajfoltok a legnehezebben eltávolítható szennyeződések közé tartoznak, azért a tisztításukat nem szabad halogatni. Legjobb, ha megelőzzük, hogy ilyen anyagok kerüljenek a ruhánkra – a kerékpárosok például összefogják a bokájukon egy csipesszel a nadrágot, így az olajos lánc nem ér hozzá –, de ha mégis bepiszkolódik, jobb, ha a házi praktikák helyett profi tisztítószerre és forró vízre bízzuk magunkat.

Általában ritka eset, hogy épp a mosógép mellett állva piszkoljuk be ilyen anyagokkal a ruhánkat, és az sem túl gyakori, hogy pont van a zsebünkben egy adag jóféle folteltávolító, pedig az ideális ez lenne, mert ha nem kezdjük el rögtön a tisztítást, akkor utána már csak részeredményeket érhetünk el, és a beszennyeződött ruha soha nem lesz foltmenetes. Rossz hír, hogy a rozsdára és az olajra a ravasz házi praktikák sem kínálnak tökéletes megoldást: a citrom, az ecet és a só halványítani fogja a foltot, de nagy a valószínűsége, hogy teljesen eltávolítani ezek sem tudják. Mit lehet akkor tenni, ha mégis ragaszkodunk ahhoz, hogy ezek a foltok eltűnjenek?

Rozsda- és olajfoltok tisztítása

Kaparj, áztass, moss!

Az első lépés, hogy rögtön távolítsunk el a szennyező anyagból annyit a ruháról, amennyit csak lehetséges: a legjobb, ha egy kés élével lekaparjuk, és utána papírral megpróbáljuk felitatni a maradékot is. Fontos, hogy ilyenkor ne dörzsöljük a foltot, mert ezzel csak mélyebbre kerül a szövet szálai közé a szennyeződés.

A másik dolog, amit érdemes megtenni, hogy forró vízbe tesszük a ruhát, és áztatjuk. Olajfoltok esetében a hideg vizes áztatás nem használ, sőt inkább csak még jobban beledolgozza a szennyeződést a kelmébe, ezért ha nincs kéznél meleg víz, akkor átmenetileg elégedjünk meg az első lépésben leírt mechanikus tisztítással. Meleg víz híján a só, ecet és citrom sem megoldás, ezekkel is csak akkor próbálkozzunk, ha rögtön meleg vízzel öblíteni is tudjuk őket a szennyezett ruhából.

A ruha tisztítását otthon folytassuk a következő módon: folttisztító szert oldjunk fel meleg vízben, és ebbe áztassuk be a ruhát. A színeseket maximum 60 percig a fehéreket legfeljebb hat órán keresztül áztassuk. Eztán öblítsük ki a ruhákat, és tegyük mosógépbe. Fontos, hogy külön mossuk őket, mert – különösen a kiterjedtebb, régi rozsdafoltok esetében – könnyen előfordulhat, hogy a szennyeződés átkerül a többi ruhára is a mosás alatt. A szokásos mosópor mellé a jobb eredmény érdekében ajánlott még egy kis folttisztítószert adagolni, ám legyünk körültekintőek, és mind az áztatáskor mind a mosáskor csak annyit használjunk fel, amennyit a gyártó a flakonon található használati útmutatóban javasol.

Rozsda- és olajfoltok tisztítása

A kényes anyagokat bízzuk profira

Ritkábban fordul elő, hogy kényes, drága kelméből készült ruhákra rozsda- és olajfolt kerüljön, de ha mégis, akkor jobb, ha nem próbálkozunk otthon a folttisztítással. Különösen igaz ez, ha selyemről vagy bőrről van szó, de a gyapjú is problémás ebből a szempontból. Legjobb, ha ruhatisztítóba visszük ezeket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top