Háztartási tippek

Mivel moshatod tisztára a festékes és tintás ruhákat?

Festékből és tintából kismillió fajta létezik, de egy közös bennük: éktelen foltot hagynak a ruhákon. Különösen a gyerekek gyűjtik előszeretettel ezeket a foltokat, de egy kis ház körüli munkával vagy a lakásfelújítás során mi magunk is beszerezhetünk jó néhányat. Hogyan tisztíthatjuk ki ezeket?

A tintafoltok és filctollak nyomait sokan alkohollal próbálják eltüntetni. Ez logikusnak is hangzik, különösen az alkoholos filceknél, de sajnos csak nagyobb kárt csinál okozunk ezzel, mint hasznot. Ha megpróbáljuk akár tömény, gyógyszertári alkohollal az ilyen foltokat kivenni, azt fogjuk tapasztalni, hogy a folt szépen elhalványul – és elterül. Ettől egy cseppet sem lesz szebb a ruha, sőt még nagyobb területen éktelenkedik a tinta rajta, úgyhogy más módszer után kell nézni.

Mivel moshatod tisztára a festékes és tintás ruhákat?

A házi praktikák közül a citromsav és citromlé talán a leghasznosabb, de a tejbe áztatás is működhet. Ez utóbbinál legalább két óra áztatás szükséges, és a tejet folyamatosan cserélni kell, amikor a tintától elszíneződik. Amikor már a tej nem kékül be, akkor öblítsük ki a ruhát, és hagyományos, mosószeres mosással fejezzük be a tisztítást. Halványabb foltokra ecettel is “rámehetünk”, ennek a módszernek az előnye az, hogy bár csak az enyhébb tintaszennyeződést veszi ki a ruhából, ugyanakkor vízkőoldó hatása miatt fehérít is.
Erősebb, régen beszáradt foltoknál a szalmiákszesz és terpentin elegye segíthet, ezek az anyagok különösen akkor tesznek jó szolgálatot, ha nem mosható felületen található a folt: például bútoron. Az ilyen, agresszívabb anyagok használata előtt azonban mindig végezzünk el egy tesztet egy olyan részen, mely nincs szem előtt.

Különféle tintákra különféle praktikák

A tintával a legnagyobb gond az, hogy igen eltérő anyagokból készülhet, ezért a tisztítása során sokszor többféle módszert is ki kell próbálni, mire sikerre járunk. Ha a citrom és citromsav nem vált be, sem a tej és a többi, eddig felsorolt anyag, akkor az oxálsav vagy kálium-bioxalát 10%-os oldatai vagy a hipó még mindig hozhatnak eredményt. A probléma az ezekkel az anyagokkal – főleg a hipóval –, hogy igen agresszívak és roncsoló hatásuk van, ráadásul nem biztos, hogy használnak is az adott tintafoltra. A házi módszerekkel szemben a profi folttisztító szerek előnye éppen az, hogy sokféle anyagú és összetételű foltot képesek kezelni, így nem kell egy-egy szennyeződést többszöri próbálkozásnak kitenni.

Mivel moshatod tisztára a festékes és tintás ruhákat?

Olajfestékre profi tisztítószer kell

A festékek, ha lehet, még a tintánál is bonyolultabb és változatosabb összetételű anyagok. Egyes típusaik, például a gyerekek által az oviban, iskolában előszeretettel használt vízfestékek viszonylag könnyen, teljesen hagyományos mosás útján is eltávolíthatók, de például a tavaszi lakásfelújításkor beszerzett festékfoltok már jóval makacsabbak, hiszen ezek a festékek éppen arra szolgálnak, hogy különféle felületeket tartósan megszínezzenek. Az olaj alapú festékeket például legjobb azonnal mosni, amint rákerültek a ruhára, de már ekkor sem elég az öblítés és az egyszerű mosószer, hanem folttisztítóval érdemes a problémás részeket kezelni. A folt beszáradása után tisztításra kerülő ruháknál az a legcélszerűbb, ha a először megpróbáljuk lekapargatni a festékréteget, és csak utána állunk neki az oldás és tisztítás folyamatának. Ebben az esetben már szinte biztos, hogy csak folttisztító szer segíthet abban, hogy újra makulátlan legyen a ruha.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top