Háztartási tippek

Gyümölcsfoltok és vörösbor eltávolítása

A vörösbor- és gyümölcsfoltok a közhiedelemmel ellentétben elég jól kezelhető szennyeződések. Ha nem hagyjuk megszáradni őket, akkor házi praktikákkal jól tisztíthatók, de profi folttisztítóval a régi foltok is jó eséllyel eltüntethetők a ruhákból és abroszokból.

A vörösborfolt általában nagy bosszúságot okoz, mert még a sötét ruhákon is meglátszik, a világos anyagokon pedig egyenesen virít. Ráadásul el sem tüntethető teljesen, legalábbis ezt hiszik róla nagyon sokan. Pedig ezzel a szennyeződéssel is el lehet bánni, főleg akkor, ha még frissen kezeljük. A házi praktikák közül a langyos tej és a só az egyik leghatékonyabb: ha a még nedves vörösborfoltot előbb gyengéden felitatjuk, majd a ruhát enyhén felmelegített tejjel áztatjuk be és a foltra sót szórunk, akkor elég jó hatásfokkal tüntethetjük el a szennyeződést.

Gyümölcsfoltok és vörösbor eltávolítása

Nincs azonban minden esetben lehetőség ilyen beavatkozásra: például egy romantikus vacsora közben egy étteremben eléggé problémás kivitelezni a tejes áztatást. A legtöbb, amit ilyenkor tehetünk, az, hogy szalvétával vagy papír zsebkendővel dörzsölő mozdulatok nélkül megpróbáljuk a lehető legtöbb bort felitatni a ruhából. Még hatékonyabb lesz az eljárás, ha a folt mindkét oldalára teszünk valamilyen nedvszívó anyagot. Az így kezelt folt nagyobb eséllyel jön majd ki a ruhából, amikor otthon folytatjuk a tisztítását akár házi módszerrel, akár folttisztítóval. A beszáradt foltoknál egyébként ez utóbbi rendszerint eredményesebben működik, de a hideg tejes és sós tisztítással is megpróbálkozhatunk.

Házi praktikák gyümölcsfoltokra

A gyümölcsfoltokkal szemben is érvényes szabály, hogy lehetőség szerint frissen, még nedvesen kezeljük a foltot áztatással. Az alábbi házi praktikákkal is jó eredmény érhető el, de elsősorban akkor, ha a folt még nem száradt be.

Gyümölcsfoltok és vörösbor eltávolítása

• A málna frissen esett foltját nedvesítsük meg citromlével, majd langyos vízzel öblögessük! A régebbi foltot hidrogén-peroxid vizes oldatával itassuk át, majd csepegtessünk rá szalmiákszeszt!

• A szeder foltját huzamosabb ideig kell aludttejben áztatni, ezután langyos vízben kimosni.

• A gyümölcslevek frissen esett foltjára szórjunk vastagon konyhasót, majd néhány perc után mossuk ki! A régi foltokat szalmiákszeszoldattal vagy hidrogén-peroxid-oldattal távolíthatjuk el.

Makacs foltok ellen hatékonyabb a folttisztító szer

Azonnali kezeléssel a friss gyümölcsfoltokat hatékonyan eltávolíthatjuk, az “érett foltokat” viszont már nem biztos, hogy házi módszerekkel is el tudjunk teljesen tüntetni. A profi folttisztítók viszont a legtöbb esetben jó munkát végeznek, ezért mindenképpen érdemes otthon ilyet is tárolni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top