Ha felborul az egyensúly - Egyensúlyban önmagaddal
Szponzorált tartalom

Nyáron lazábban veszed a szexet? Így legyél óvatos!

Tudtad, hogy még tamponnal sem érdemes vízbe menni, ha menstruálsz? A vizes fürdőruhától pedig azonnal meg kell szabadulni.

Vannak élethelyzetek, amikor a nőknek érdemes kiemelten figyelniük a hüvelyflóra védelmére. A hüvely természetes biológiai rendszere tökéletesen óvja a szervet a kórokozóktól, ám mivel a hüvelyflóra sebezhető, annak pH-értéke könnyen megváltozhat, ez pedig betegségek kialakulásához vezethet. A hüvely nyálkahártyáján – ha egészséges – olyan tejsavbaktériumok élnek, amelyek kémhatása éppen megfelelő a jótékony baktériumok számára. Ám ha ezeknek a bacilusoknak a száma csökken, a hüvely kiszolgáltatottá válik. Mikor érdemes erre jobban odafigyelnünk? Bizonyos hormontartalmú gyógyszerek szedése esetén, antibiotikumkúrák alatt, nagy melegben, műszálas alsóneműk viselése esetén. A túlzott intim mosakodással a jótékony baktériumokat is eltüntethetjük, így épp az ellenkezőjét érjük el, mint amit szeretnénk.

Akik uszodába járáskor, nyaralások alkalmával többször találkoztak intim problémákkal, jól tudják, hogy nem veszélytelen a vízparti idill, ha nem vagyunk elővigyázatosak. Akik a nyaralás alatt a kapcsolatokat is lazábban veszik, azoknak például jobban oda kell figyelniük a hüvelyi fertőzésekre, mert a szakemberek szerint a szexuálisan aktív nők nagyobb kockázatnak vannak kitéve azoknak a betegségeknek kapcsán, amelyeket a hüvelyflóra felborulása okozhat. Az új partner és a partnerek váltogatása is előidézheti a természetes hüvelyflóra egészségének felborulását. De nemcsak az érintett nők vannak veszélyben, hanem az összes fürdőző is, hiszen a kórokozók a strandokon szinte csak arra várnak, hogy lecsaphassanak áldozataikra. A gombák a vécékben, zuhanyzókban, öltözőkben szaporodnak előszeretettel, és ha az immunrendszer nincs topon, vagy a hüvelyflóra épp nem tökéletes, bizony azonnal meg is telepszenek a szervezetben.

intim egészség

Azoknak, akik szeretnék elkerülni a hüvelyfertőzéseket és a hüvelygyulladásokat, érdemes óvniuk, regenerálniuk a hüvelyflórájukat a nyaralások alkalmával is. A flóra tökéletes működéséhez ideális közeg a pH 3,8-4,5, ez akkor adott, ha megfelelő mennyiségű tejsavbaktérium él a hüvelyben. Ha azonban a természetes védekezőképesség csökken, elég egy rosszul megérintett vécéülőke vagy a nedves, műszálas fürdőruhák mikroklímája, és máris megvan a baj. Ahogyan azt már jó esetben gyerekként megtanultuk, ezért is szigorúan tilos ráülni a vécére idegen helyen. A védelem érdekében menstruáció idején tamponnal sem ildomos vízbe menni. Azzal is sokat tehetünk az intim egészségünkért, ha az úszás, fürdőzés után azonnal lecseréljük a vizes fürdőruhánkat szárazra, vagy felöltözünk, persze szigorúan egy alapos zuhanyzást követően. Ebben az esetben is igaz, hogy a megelőzés a legjobb megoldás, a tejsavtartalmú intim gélek segítenek a nyaralások alkalmával is megtartani az ép hüvelyflórát.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top