Gyermeked egészsége

(L)egyen együtt a család!

A nagy horderejű dolgokat fehér abrosz mellett érdemes megtárgyalni. A politikának ez a régóta ismert aranyszabálya a családi életben is bizonyítottan jól működik. A közös étkezések fontos és megbízható alapját képezik a család összetartozásának, de emellett a gyerekek egészségének és étkezési szokásaik alakulásának is jó tesz.
(L)egyen együtt a család!


Már a régi görögök is…

A régi bölcsességet már a görögök is jól ismerték: nem véletlen, hogy Lükorgosz király rendeletben szabta meg a spártaiaknak, hogy kizárólag nagy, közös étkezéseken fogyaszthatnak ételeket. Ezzel akarta elejét venni, hogy a gazdagok otthon, drága párnákkal borított kereveten heverve szolgáltassák ki magukat szolgáikkal, és abban versengjenek egymással, kinek vannak drágább étkészletei, mértéktelenebb lakomái. Nem csak a hivalkodó fényűzést akarta Spárta életéből kiirtani a király, hanem az egészségtelen, lusta életmódot is, és szerette volna, ha ezek az étkezések erősítik a spártaiak összetartozását. Az általa előírt étkezéseken egyszerű, de tápláló ételeket szolgáltak fel, a közösség – általában 15 fő étkezett egyszerre egy asztalnál – pedig gondosan ügyelt rá, hogy mindenki mértékletesen, takarékosan táplálkozzon, a szabályszegőket pedig megbüntették. Volt rá eset, hogy magát a királyt is kérdőre vonták, aki egy alkalommal kettesben a feleségével szeretett volna vacsorázni egy hadjáratából hazatérve. A spártaiak “phidition”-nak hívták ezeket az alkalmakat, ami Plutharkosz szerint a “philio”, vagyis barátság szóból, vagy pedig a “pheido”(takarékoskodni) igéből származik, talán éppen azért, mert meghitt, családias események voltak ezek, ahol mértékletesen és egészségesen táplálkoztak.

(L)egyen együtt a család!


Egészségesebb a közösségben étkező gyerek

Ha a régi görögök példáját meg is mosolyognánk, a Journal of Nutrition Education and Behaviour szaklapban közölt kutatási eredmény biztosan meggyőzi a kétkedőket a közös étkezések jelentőségéről. A Minnesotai Egyetem tudósai ugyanis 677 serdülő korú fiú és lány bevonásával elvégeztek egy kutatást, aminek célja az volt, hogy kiderítsék, milyen hatással vannak a közös családi étkezések a gyermekek szokásainak és egészségének alakulására. Talán még magukat a kutatókat is meglepte az eredmény: azok a kamaszok, akik 12-13 éves korukban rendszeresen (hetente legalább ötször) családjukkal együtt ettek, sokkal egészségesebben étkeztek felnőve, önálló életet kezdve is, mint azok a társaik, akiknek családjában nem volt szokás a közös étkezés. Az egészségesebb étkezés miatt a hiánybetegségek előfordulása is jelentősen csökkent ebben a csoportban, ezek a kamaszok ugyanis sok zöldséget és ásványi anyagokban gazdag ételt fogyasztottak.

Összetartja a családot a közös reggeli

A családi étkezések közöl a reggeli kiemelten fontos. A gyerekek és felnőttek szellemi és fizikai teljesítőképességéhez a reggeli nagyban hozzájárul: nélküle sem az iskolában sem a munkahelyen nem tudnánk rendesen koncentrálni és ellátni feladatainkat. Ráadásul nagyon jó alkalom arra is, hogy jó hangulatban, vidáman kezdjük el a napot. Reggeli közben, egy pohár gőzölgő kakaó mellett el lehet beszélgetni arról, hogy kinek mi lesz az aznapi teendője, tanácsot, bátorítást nyújthatunk egymásnak, ha valami problémával nézünk szembe akár az iskolában, akár a munkahelyen, de ha csak különösebb téma nélkül cseveg a család, az is olyan biztonságérzetet nyújt a gyerekeknek és szülőknek is, aminek birtokában mindenki könnyebben néz szembe napi gondjaival.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top