Gyermeked egészsége

Tippek gyerekzsúrra

Melyik gyerek ne szeretné, hogy születésnapjára egy fergeteges zsúrt rendezzenek a szülei, ahol kis pajtásaival közösen szórakozhat? Még ha jó néhány órás előkészületet is igényel egy ilyen "rendezvény", a gyerekek örömtől ragyogó arcát látva biztosan megéri a ráfordított idő és energia.
Tippek gyerekzsúrra

Ahogy közeledik a nyár, és egyre kellemesebbé válik az idő, úgy szaporodnak meg a gyerekzsúrok is. Nem is kell hozzá különösebb alkalom, hogy a természetben vagy a kertben megszervezzünk egy olyan összejövetelt a csemetéknek, ami számukra évekig emlékezetes marad. Szülői összefogással és néhány jól bevált tippel igazán remek programot kerekíthetünk a kicsiknek.

Előkészületek közösen

Egy jó gyerekzsúrhoz lényegében ugyanazok az alapösszetevők kellenek, mint egy felnőtt partihoz. Finom enni- és innivaló, hangulatos dekoráció, szórakoztató programok és természetesen zene. A legjobb, ha megosztjuk a családi erőket, és minden résztvevő egy speciális területre koncentrál. Például anya intézi a finomságokat (szendvicsek, innivaló, sütemények), apa a dekorációt és zenét, és közös ötleteléssel találják ki a szórakoztató programokat. A gyereknek ugyanolyan fontos, hogy vendégeinek a legjobb élményt szerezze, mint egy felnőttnek. Úgyhogy tanácsos bevonni a gyermeket is az előkészületekbe, had vállaljon egy kis felelősséget a buli alakulásáért, vendégei szórakoztatásáért, emellett pedig a kreativitását is szabadjára engedheti. Mi felnőttek nem mindig tudjuk jól, hogy az ő korosztályában mi számít épp “menőnek”, divatosnak. Lehet, hogy a mi ötletünk ciki a gyerek társaságában, ezért vonjuk be a csemetét, és kérdezzük meg az ő véleményét is, mielőtt döntünk a részletekről.

Tippek gyerekzsúrra
 

Dekoráció

Korosztályonként változik, hogy milyen dekorációval érdemes feldobni egy ilyen eseményt. A totyogó piciket tökéletesen boldoggá teszik a színes lampionok, lufik, csúcsos kartonsipkák, a repdeső konfettik és girlandok. Ezek többnyire készen megvásárolhatók, nem igényelnek különösebb időráfordítást. A nagyobbaknak már tematikus dekorációt készíthetünk, de erről mindig kérjük ki a gyerek tanácsát. Egyrészt mert elképesztő ötleteket adhatnak, másrészt mégiscsak ők tudják jobban, mi a “trend” mostanában a baráti körükben. Csak példaként néhány ötlet: Harry Potter party, kalózbuli, focistazsúr, hercegnő-összejövetel. Az ezekhez illő dekorációk jó része szintén megvásárolható készen is, de sokkal izgalmasabb, ha a csemetével együtt találjuk ki a díszleteket. Valószínűleg több időnkbe kerül majd, de egy kis leleményességgel jóval olcsóbban állíthatjuk össze a kiegészítőket, díszítőelemeket, kosztümöket.

Tippek gyerekzsúrra


Tematikus étel

Az “ellátmány” kérdése szintén nagy jelentőségű. Legjobb, ha változatos ételeket teszünk az asztalra látványos körítéssel és tálalással. Legyen az asztalon sokféle gyümölcs, amit például kompót vagy alkoholmentes bólé formájában szívesebben fogyasztanak a gyerekek. A szendvicsekbe csempésszünk zöldséget is, és formázzuk meg különleges alakúakra a falatkákat – ehhez jó vezérfonál a zsúr tematikája is. Például ha kalózpartiról van szó, a hidegtál elrendezése formázhat hajót, mellé pedig műanyag kardra tűzött falatkák kerülhetnek.

Finom és tápláló szomjoltók

Az italféleségeknél is az előbbi szempontok vezéreljenek bennünket. A gyerekek tökéletesen tudják oltani a szomjukat üdítőitalokkal is, de ezek nem mindegyike tápláló. Nagyon jól ki lehet váltani például kakaóitallal ezeket az üdítőket, mert hidegen és melegen egyaránt fogyasztható, ráadásul szinte nincs is gyerek, aki ne szeretné a finom kakaót. Mi pedig megnyugodhatunk, hiszen a kalciumban gazdag tejes kakaó italokkal egy kis ásványi anyagot és vitaminokat is csempésztünk a gyerekek szervezetébe. Még egy fontos dolog: a menü összeállításakor tájékozódjunk, nincs-e a csipet-csapatban olyan gyerek, aki allergiás, vagy más okból diétás étrendre szorul.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top