Gyermeked egészsége

Családi program a négy fal között

Bár nagyszerű program a kirándulás, és pompás esemény egy kellemes piknik a természetben, azért a négy fal között is remekül eltöltheti az időt a család egy borongós hétvégén.
Családi program a négy fal között

Nem minden hétvégén van rá lehetőség, hogy a család felkerekedjen, és szabadtéri programot szervezzen magának. Ilyenkor otthon is szerezhetünk magunknak és gyermekeinknek felejthetetlen élményeket. Tulajdonképpen a leghétköznapibb tevékenységeket is átalakíthatjuk különleges alkalommá, ha egy kicsit másként állunk hozzá.

Fordított nap

Itt van mindjárt a reggeli. A szülőknek megszokott rutin, hogy a gyerekek elé mindennap friss és jóízű harapnivalót tesznek az asztalra, de ha a hétvégén kicsit átszervezzük a reggeli készítését, és bevonjuk a gyerekeket is, mindjárt egy kedves kis családi esemény kerekedik a dologból. Nem csak azért jó ötlet ez, mert a megváltozott helyzet kizökkenti a családtagokat megszokásból, és alkalmat teremt a kapcsolatok erősítésére, hanem mert a gyerekek kicsit beleshetnek a “nagyok dolgába”, megtapasztalhatják, milyen teendőket kell a szüleiknek naponta elvégezniük. Ha például megkapják a feladatot, hogy aznap reggel ők lássák el ennivalóval a családot, ezzel rájuk hárul egy kis felelősség, amitől felnőttebbnek érezhetik magukat, és erősödik bennük a tudat, hogy ők is fontos részét képezik a családnak. Másrészt szereznek egy kis tapasztalatot a házimunkában, ami szintén igen hasznos, hiszen sok gyerek csak fiatal felnőttként találkozik először ezekkel a teendőkkel személyesen, ezért nem természetes dologként, hanem kényszerű nyűgként tekint rájuk.

Családi program a négy fal között

Egy ilyen “fordított” nap sok mindenre lehetőséget teremt. Az asztal köré gyűlve felnőttesebb témák is előkerülhetnek, és új nézőpontjukból a gyerekek könnyebben megértik például majd azt, hogy miért kell néha azt is megenni, ami nem ízlik különösebben, de a szervezetnek mégis szüksége van rá. Akár a zöldségek hasznáról, a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztásról is társaloghatunk, de persze nem kell túlzásba vinni a “bölcselkedést” ilyenkor sem, egy idő után hagyjuk a gyerekeket visszazökkenni saját szerepükbe, és engedjük, hogy kicsi felnőttből újra gyerekek legyenek.

Cserébe, amiért olyan flottul prezentálták a reggelit, szervezzünk nekik egy társasjátékpartit. Most már mi készítsük el nekik kedvenc harapnivalójukat, jutalmazzuk meg őket egy nagy bögre habos, illatos kakaóval, és játék közben hagyjuk őket néha nyerni is!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top