Gyermeked egészsége

Vas nélkül nem megy

A kiegyensúlyozott életmód – különösen, ha gyermekink egészségéről van szó – egyre fontosabb szemponttá válik mindennapjainkban. A legtöbben tudjuk, hogy mit kellene enni, mennyit kellene sportolni, aludni, dolgozni ahhoz, hogy az egészségünk javára váljon. Ám a szomorú igazság az, hogy a gyakorlatban csak kevesen tesznek is valamit az ügyért.
Vas nélkül nem megy

Ki ne tudná, hogy például a vas milyen fontos eleme az táplálkozásunknak? Már nagyanyáink is tudták, hogy a gyermekek szervezetének sok vasra van szüksége. Ehhez képest a Magyar Gyermekorvosok Társasága által kezdeményezett felmérés kimutatta, hogy sem serüdülő gyermekként, sem a fejlődés szempontjából még kritikusabb 1-3 éves korban nem kapják meg a gyerekek azt a vasmennyiséget, amelyre szükségük lenne.

Miért kell a vas?

A vas ugyanis a gyermekek szellemi és fizikai fejlődését segíti elő. Fontos szerepet játszik például a kognitív képességek alakulásában, úgy mint pl. a memória és koncentráció megfelelő működésében, de a szervezetünk oxigénellátásában is része van és elengedhetetlenül szükséges a vér vörös vértestjeinek képzésében is.

Vas nélkül nem megy

A vashiány tünetei

A vashiány számos tünete van: barázdázott körmök, száraz bőr, gyakran kisebesedő szájzug, fáradékonyság, fejfájás és vérszegénység. Az átlagosnál magasabb a vasszükségletük a nőknek menstruációs időszak után, terhesség és szoptatás alatt. Szintén eltérő mennyiséget követel a fejlődésben lévő gyermekek és serdülők szervezete valamint a sportolóké is.

De hogyan pótolható ez a fontos anyag?

Miből elégíthető ki a szervezet vasigénye?

A vas egy igen fontos mikroelem, amelyet táplálkozásunk során, az elfogyasztott élelmiszerekkel tudunk biztosítani szervezetünk számáraKözismert, hogy egyes zöldségfélék, például a brokkoli, a spenót vagy a lencse tartalmaz vasat, ezért gyakran tukmálják a gyerekekre az ebből készült főzeléket és ételeket a gondos szülők. A zöldségek rendszeres fogyasztása valóban nagyon fontos, azonban a vas felszívódása/hasznosulása a növényekből jelentősen rosszabb, mint az állati eredetű élelmiszerekből. A húsokban, halakban, májban a vas olyan formában található meg, amely a szervezetben sokkal jobban hasznosul. A napi megfelelő vasbevitelünknek részét képezhetik a hozzáadott vasat tartalmazó élelmiszerek is. Például vas tartalmú kakaó italporokból készített tejes italok kiválóan kiegészíthetik a nap első étkezését, és emellett a kiegyensúlyozott reggeli részeként remek napindítók is.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top