Gyermeked egészsége

A nélkülözhetetlen D-vitamin

A vitaminok fontosságával a legtöbben tisztában vannak, mégis napjainkban számos hiánybetegség a vitaminokhoz köthető. Különösen igaz ez a D-vitaminra, amelyről közismert, hogy milyen rendkívül fontos szerepet játszik egészségünk fenntartásában. Ennek ellenére sajnos a lakosság nagy részénél fedezhető fel a D-vitamin hiánya.
A nélkülözhetetlen D-vitamin

A Semmelweis Egyetem I. Számú Belgyógyászati Klinikájának reprezentatív felmérése szerint ma Magyarországon a tél végére a 18 év feletti lakosság 91 százaléka D-vitamin hiányos, az emberek felének pedig még a minimális szintet sem éri el a D-vitamin ellátottsága. Jó, jó, mondhatnánk, hogy ez természetes, hiszen a D-vitamint nyáron, a napsugárzásból gyűjti be a szervezet, így télen nem csoda, ha a felhalmozott nyári készleteink elfogynak. Ez a magyarázat azonban ma már nem fogadható el, hiszen a különféle élelmiszerekkel, táplálékkiegészítőkkel egész évben hozzájuthatnánk ehhez a vitaminhoz, ha szánnák rá egy kis figyelmet.

Miért kell a D-vitamin?

Miért olyan fontos, hogy gondoskodjunk a szervezetünk D-vitamin ellátásáról?. Csontjaink fejlődése és az öregkori csontritkulás szempontjából életünk kb. első 25 éve a döntő, eddig gyarapszik a csont tömege, így a kalcium megfelelő beépülésének eddig az életkorig kiemelkedő jelentősége van. A gyerekeknek a kalciumra és a D-vitaminra egyaránt szüksége van ahhoz, hogy a csontjaik megfelelően növekedjenek, felnőttként pedig a D-vitamin hozzájárul a kalcium és a foszfor felszívódásához. Azonban, ha a szervezet D-vitamin szintje alacsony, akkor a kalcium felszívódása korlátozott, és a csontok nem épülnek megfelelően.

 

A nélkülözhetetlen D-vitamin

Hogyan pótolható?

A D-vitamin elsődleges és legjobb forrása ma is a napsugárzás. A napsütéses órákban napi 15-20 perc szabadban eltöltött idő, fedetlen végtagokkal, elegendő a megfelelő D-vitamin mennyiség beviteléhez. Azokban az őszi-téli hónapokban azonban, amikor a napsugárzás mértéke nem elegendő, illetve olyan életmód esetén, amikor a szabadban töltött idő nem biztosított, szükséges lehet a D-vitamin pótolása. Ennek része lehet az élelmiszerfogyasztás is. Vannak kifejezetten D-vitaminnal és más ásványi anyagokkal dúsított élelmiszerek, például bizonyos instant kakaó italporok, amelyek télen és nyáron egyformán elérhetők, ráadásul a gyermekek is szívesen fogyasztják. Ajánlott az olajos halak, tojás, máj, tej és tejtermékek fogyasztása. A halfélék közül magas a D-vitamin tartalma a lazacnak és a tőkehal májnak. Végül pedig a napfürdő és D-vitamin tartalmú élelmiszerek mellett a kevés napsütéssel járó évszakokban és fokozott D-vitaminszükséglettel járó életkorban illetve kevés szabadban történő tartózkodás esetén az étrend D-vitamintartalmától függően szükség lehet kiegészítő vitaminkészítmények szedésére.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top