Gyermeked egészsége

Így kapcsolódj ki tanulás közben!

A tanulás komoly munka, talán az egyik legnehezebb feladat, amit az ember elé állíthatnak. Még a gyerekek friss és fogékony agyát is keményen megdolgoztatja az iskolai tanulás és a házi feladatok elkészítése, hát még a felnőttekét, akiknek a tanuláson kívül sok egyéb feladatot is el kell látniuk. Hatékonyabbá teheted a tanulást, ha rendszeres időközönként kikapcsolódsz közben pár percre. Íme a legjobb módszerek a lazításra.

Mozdulj meg

Tanulás közben időről időre szüksége van nem csak az agynak, de a testnek is a kikapcsolódásra. Hiába tűnik úgy, hogy az ülve, féloldalt fekve, hasalva folytatott tanulás fizikailag nem megterhelő, ez egyáltalán nem igaz. A mozgás hiánya miatt pangani kezd a vérkeringés, “beállnak” az ízületek, izmok, és pont úgy elfáradnak, mintha kirándultál volna egyet. Ez ellen a fáradság ellen a legjobb orvosság éppen a mozgás. Már az is sokat segít, ha félóránként felállsz és kinyújtóztatod a tagjaid, elvégzel pár felülést, guggolást és lábemelést, megmozgatod a nyakad. Még jobb, ha ezt firss levegőn teszed, nyitott ablak mellett vagy az udvaron. Ha van időd egy pár perces kocogásra, azzal pedig fantasztikusan le tudod magadról rázni a tested és agyad felgyülemlett zsibbadtságát.

Így kapcsolódj ki tanulás közben!
 

Tereld el a figyelmed

Jó, ha hosszan tudsz koncentrálni, de időről időre hasznos, ha szándékosan kizökkented magad a témából, amit tanulsz. Egyrészt ez pihenteti az agyad, másrészt amikor egy ilyen “kikapcsolás” után visszatérsz a tanulnivalódhoz, más megvilágításból fogod látni a tárgyat, ami segíti az ismeretek jobb megértését és elmélyülését. A figyelmet könnyen elterelheted például zenével, ami mellé ha még táncra is perdülsz, kétszeresen használsz magadnak, hiszen felpezsdíted kicsit a vérkeringésed is. Szintén jó figyelemelterelő, ha a tanulási folyamat más elemeivel foglalkozol pár percet: például összegzed, hogy meddig jutottál el, áttekinted az időbeosztást, hogy a következő napokban mit kell még elvégezned.

Mit ne csinálj?

Ne habzsold a médiát. Az agyadba is csak akkor tudsz új információkat felvenni, ha van benne elég hely. A tévéből, rádióból és internetről rád zúduló, legtöbbször felesleges információk pont ezt a helyet veszik el. Amellett, hogy nem tudsz figyelni, ha zsong az agyad a sok médiaszenzációtól és pletykától, a tanuláshoz szükséges nyugalmad is elveszted, hiszen ezek a hírek – ha akarod, ha nem – felkavarnak és felzaklatnak. Úgyhogy ha komolyan neki szeretnél állni a tanulásnak, fogd magad szigorú médiadiétára.

 

Így kapcsolódj ki tanulás közben!
 

Ne edd tele magad. Sokan hajlamosak tanulás közben kontroll nélkül nassolni, vagy egy-egy elvégzett részfeladatért valami kiadós nyalánksággal megjutalmazni magukat. Ez több szempontból sem célravezető. Egyrészt egészségtelen, hiszen ülő munkát végezve az a sok táplálék nem éppen az agyad térfogatát fogja növelni. másrészt a táplálék emésztése komoly energiát igényel a szervezettől. Biztosan te is érezted már a “kajakómát”, amikor egy nagyformátumú ebéd után csak szédelegsz vasárnap délután, rosszabb esetben a munkahelyeden. Ez azért van, mert a szervezeted az erőit az emésztésre fordítja, a vérkeringés és így az agy oxigénellátása gyengül. Emellett az emésztés sok vizet is kivon a szervezetből, ami szintén nem válik előnyére az agyműködésnek. Okosabban teszed, ha némi tömény energiaforrást – például szőlőcukrot, kakaó italt– teszel magad mellé tanulás közben, a háromemeletes szendvicseket pedig más időkre hagyod.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top