Gyermeked egészsége

Kell a fehérje!

Az egészséges, kiegyensúlyozott étrend nem nélkülözheti sem a zsírokat, sem a szénhidrátokat, és éppolyan szüksége van a fehérjékre is, mint a vitaminokra, ásványi anyagokra.
Kell a fehérje!

Bár a fogyókúra trendekben időről időre megjelennek szélsőséges irányzatok, amik kirekesztenek bizonyos anyagokat – például a fehérjéket – a diétából, az általánosan elfogadott nézet a táplálkozás szakértők körében mégis az, hogy változatság segít legjobban hozzá a kívánt eredményhez. Akár fogyni akarsz, akár hízni, vagy éppenséggel csak szeretnél a lehető legegészségesebben étkezni, a legjobb tanács, ha zöldségektől a húsokig, gabonaféléktől a tejtermékekig mindenből – mértékkel! – fogyasztasz.

A fehérjék fontosságát mutatja a neve is: protein. Ez a görög protos szóból származik, amelynek jelentése “első elem”. Minden egyes élő sejt fenntartásához, növekedéséhez, megfelelő működéséhez elengedhetetlen a fehérjék jelenléte. Fehérjék nélkül a hormonjaink, emésztést segítő enzimjeink, a fertőzések legyőzésében fontos szerepet játszó antitesteink éppúgy nem működnének, mint izmaink, amikben az izomfehérjék az összehúzódást teszik lehetővé.

Fehérjéket szerencsére számos forrásból “beszerezhetünk”. Elsődlegesen állati eredetű táplálékra gondolunk, ha fehérjékről van szó, pedig növényekben is éppen olyan bőségesen rendelkezésre áll. A hús, hal, tojás és tejtermékek mellett hozzájuthatunk gabonafélékből, dióból, magokból, zöldségesekből és hüvelyesekből is, bár igaz, hogy a növények alacsonyabb értékű fehérjéket tartalmaznak. Jelentőségük viszont megnő a szervezet számára ha vegyítve, például egy jó, párolt vegyes zöldségköret formájában vesszük magunkhoz.

Kell a fehérje!Hatékonyabb azonban, ha tejet, tejtermékeket és más, állati eredetű táplálékot fogyasztunk. A tej azért is remek fehérjeforrás, mert egyrészt finom – de ha mégsem ízlik valakinek, akkor, akkor kakaóval, kávéval nagyon vonzóvá lehet tenni –, másrészt igen fontos kalciumforrás is. Egy pohár tej a napi kalciumigény 25-30 százalékát is biztosíthatja.

Nagyszerűen indulhat a napunk, ha a tejbe keverünk egy kis ásványi anyagokkal és vitaminokkal dúsított instant kakaó italport, hiszen így a kiegyensúlyozottsághoz, energikussághoz elengedhetetlen tápláló anyagokat juttathatunk szervezetünkbe.

Az állati eredetű fehérjék közül igen hasznosak a fehér húsok (csirke, hal, pulyka), a vadhúsok és belsőségek illetve a sovány felvágottak. Nem sorolható viszont ebbe a kategóriába a parizer, a disznósajt, a virsli és a kolbász, ahogy a májkrémek és vegyes felvágottak sem. Ez utóbbiakat az élvezet kedvéért érdemes fogyasztani, az egészségünk szempontjából nem a legcélravezetőbb táplálékok.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top