Gyerekmenü

Édességek babakorban

Sokan szeretetüket édességgel fejezik ki a gyerekek irányába. Mindez azonban hosszú távú következményekkel jár. Nem kell túlzásokba esni, a mértékletesség a kulcsszó.

A játszótéren a másik anyuka nápolyival tömi a gyerekét és a tiéd sóvárogva nézi, míg kölesgolyót ropogtat? A nagyi ajándékba megint csokit vagy cukrot hozott? Mindannyiunk életéből ismerősek a jelenetek. A terhesség alatt elhatározzuk, mi aztán nem adunk édességet a gyereknek. A későbbiekben ennek kivitelezése buktatókba ütközhet, több-kevesebb sikerrel jár.

Édességek babakorban

Tények: Minden hatodik magyar gyermek túlsúlyos. Az okok összetettek, de a rossz étkezési szokások és a mozgáshiány áll a lista élén. A rossz étkezési szokások között a reggeli hiányának kulcsszerep jut. A reggeli a legfontosabb étkezés, azonban a gyerekek jó része nem reggelizik. Már a hozzátáplálás ideje alatt ki kell alakítanunk az étkezési rendet. A reggelit semmi sem pótolja, ügyeljünk oda a későbbiekben is, hogy ez ne maradjon ki, ne oldjuk meg édes péksütemények vásárlásával, amit kutyafuttában eszik meg a gyerek.

Kisbabák esetében a napi ötszöri étkezésen felül felesleges egyéb ételeket adni a gyerekeknek. Egyrészt mert így az a reflex alakul ki bennük, hogy a nap folyamatos evésből, nassolásból áll, nem különül élesen el a napi ötszöri étkezés (reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora). A reggeli hiányával a nassolási hajlandóság ugrásszerűen nő, hiszen nem lakik jól a reggelivel, a tízóraira már már nagyon éhes. Az étkezés folyamán az agyban kissé késleltetve jön létre a jóllakottság reflexe, így ez eleve arra hajlamosít, hogy túlegyük magunkat.

Édességek babakorban

A gyerekbarátnak kikiáltott édességek többségéről már kiderült, hogy eltúlzott arányban tartalmaz cukrot, így a tejszeletek és „egészséges” italok helyett adjunk gyümölcsöt, aszalványokat vagy házi készítésű kekszeket, italként vizet a gyerekeknek, és máris sokat tettünk az egészségükért.

Az édességek (italok és ételek formájában is) a szájban savas közeget hoznak létre, ami károsítja a fogakat is. A fogszuvasodásért felelős baktérium, a Streptococcus mutans nincs jelen az csecsemők szájában: „fertőzéssel” kerül oda a környezetében élők szájából. Épp ezért nagyon fontos, hogy kerüljük a közös kanál használatát, ne nyaljuk le a baba cumiját. 4-6 hónapos korban pedig kezdődhet a fogmosás!

Feszültségeket okozhat a családban, hogy az ismerősök, rokonok édességet hoznak a gyereknek. Az ilyen esetekben egy udvarias kéréssel elsimíthatjuk a konfliktust, ha elmondjuk, hogy nem adunk édességet a gyereknek, és inkább gyümölccsel vagy játékkal lepjék meg. Egy mesekönyv vagy egy kirakós sokkal nagyobb és hosszabban tartó örömforrás lehet.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top