Gyerekmenü

Édesítés és a babakonyha

Édes, mint az anyatej. Ha megcukrozom, könnyebben elfogadja. Le a tévhitekkel!

Cukrok:
A tápanyagok közül a szénhidrátok a legfontosabb energiát adó tápanyagok, azonban mindezt csak rövid távon tudják biztosítani. Annak ellenére, hogy a cukor felesleges, hiszen élettanilag semmi hasznosat nem tartalmaz szervezetünk számára, mégis sok esetben lelki és élvezeti értékei miatt gyorsan függésbe lehet kerülni tőle. A jó hír azonban: amilyen gyorsan rá, olyan gyorsan le is szokhatunk róla. A kulcsszó: a fokozatosság!

De mi a baj a cukorral?
A cukrok, szénhidrátok emésztése már a szájban elkezdődik. A fog lepedékében élő baktériumok a szénhidrátokat savvá alakítják, ergo a szánkban lévő savas közeg nyílt terep a fogszuvasodáshoz. A következő probléma vele, hogy a véráramba kerülve hirtelen emelik meg a vércukor- és inzulinszinteket (mivel nem tartalmaz rostokat), ami károsan hat az anyagcserére, illetve a különböző betegségekre való hajlamot is fokozza (allergiák, vesekő, cukorbetegség, érelmeszesedés stb.)

 Édesítés és a babakonyha

A kis- és nagyobb babáknak sincs szükségük cukrok fogyasztására, hiszen éppen az a cél, hogy kisbabánk az alapanyagok, az ételek saját ízeivel ismerkedjék meg, fogadja el őket. A gyümölcsök jó része édes, így az édes ízzel babánk találkozni fog, teljesen felesleges terhelni még egyéb cukrokkal is a babapocakot. A méz a botulizmus miatt lehet veszélyes, így mézet se adjunk legalább 1,5-2 éves korig az apróságoknak.

Alternatív édesítők
Az alternatív édesítőszereket sem javasoljuk alkalmazni a kisbabák étkezésében, egyrészt mivel sok esetben allergének, másrészt a babáknak a korábban leírtak alapján, semmi szükségük mesterséges édesítőszerekre (xilit, aszpartám).

Maradnak a természetes édesítők
Az alma sütve, a sárgabarack, az őszibarack, a sárgarépa, borsó, édesburgonya párolva, mind-mind remek édesítőszerek. Téli időszakban pedig használjunk aszalt biogyümölcsöket, ezek tartósítószer-mentesek. Gabonakásákba, joghurtokba, túrókrémekbe nem fog hiányozni nekik az édes íz, ha teszünk bele bőven gyümölcsöket. Márpedig itt a nyár, használjuk a nyári időszak terméseit!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top