Gyerekmenü

A gyümölcs is lehet méreg?

Sokan nem is gondolnák, hogy a gyümölcs fogyasztása is veszélyes lehet. Az érintettek olyan betegséggel küzdenek, mely során a szervezetük nem tudja lebontani a bekerült gyümölcscukrot.

Kezdjük az elején: mi az a gyümölcscukor, más néven fruktóz?

A fruktóz egy természetes és egyszerű cukor, amit főleg gyümölcsökben, zöldségekben és a mézben találhatunk meg. Mivel a gyümölcsökben gyakori az előfordulása, ezért hétköznapi nevén gyümölcscukornak is hívják. Leginkább a glükózzal együtt fordul elő, de annál sokkal édesebb ízű. A hagyományos répacukor is glükóz és fruktóz keverékéből áll.

A gyümölcs is lehet méreg?

 

Fruktózintolerancia

A gyümölcscukor bontási zavarának két fajtája van:

  • Örökletes fruktózintolerancia
  • Fruktózmalabszorpció

A különbség köztük, hogy az örökletes fajta viszonylag ritka. Ennek során a szervezet nem termel a fruktóz lebontásához szükséges enzimeket (születéstől fogva), így nem történik meg a fruktózlebontás a májban.

Figyeljünk a hozzátáplálás megkezdésénél, mivel ilyenkor jelentkezhetnek az első tünetek!

Tünetei: hányás, remegés, alacsony vércukorszint, fruktóztartalmú ételek elutasítása, hasi fájdalom.

Sajnos, a veleszületett forma gyógyszeresen nem kezelhető, azonban nagyon szigorú diétával megszüntethetőek a gyermek panaszai.

A gyümölcs is lehet méreg?

Fruktóz-malabszorpció

A fruktóz-malabszorpció során a szervezetbe bevitt fruktóz a vékonybélből bontás nélkül kerül a vastagbélbe, ahol erjedésnek indul. Ez gázképződéssel, puffadással, hasmenéssel jár. A beteg levert, fáradt, dekoncentrált.

Mindkét esetben diéta követése szükséges! A cukrok közül csak a malátacukor, szőlőcukor,  tejcukor és a maltodextrin fogyasztható.

Az élelmiszeripar és a gyógyszeripar is előszeretettel használja a fruktózt, így a feldolgozott élelmiszerek esetén MINDIG EL KELL OLVASNI A CÍMKÉT!

Gyakori, hogy a gyümölcscukor-érzékenység okozta tüneteket irritábilisbél-szindrómaként értékelik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top