Gyerekmenü

A baba táplálása – mert mindenki beleszól és jobban tudja

A babák táplálása olyan téma itthon, mint a foci vagy a politika. Mindenki ért hozzá. Aki nem, az is.

Főleg első gyermekes anyukák kétségbeesve bújják az internetet, fogódzók után kutatva. Az internet (ahogy ez a cikk is) pedig megmondja a tutit! Minél több cikket olvasunk végig, annál inkább elveszve érezzük magunkat. Egy dologban biztosak lehetünk: szoptassunk jó sokáig. És itt jön az első megbicsaklás: mennyit kell ennie egy újszülöttnek? És egy egy hónapos babának? Mi van, ha bukik? Miért bukik? Mit adjak neki, ha csuklik? Jó a tejem? Elég a tejem? Sorjáznak a kérdések.

A baba táplálása - mert mindenki beleszól és jobban tudja

Bízz magadban és babád jelzéseiben!

Ha éhes, hidd el, jelzi! Sírni fog. A tejed pedig tökéletes, a babád számára a legideálisabb táplálék. Ne pakolgasd folyamatosan a mérlegre, mert ezzel csak magadat stresszeled. Mérd csak heti egy alkalommal. Ha szépen gyarapodik, nem kell aggódnod!  Bízz magadban, ne hagyd, hogy külső körülmények, barátnők, nagyik elbizonytalanítsanak. Hallgass a megérzéseidre! Benned fejlődött ez a pici lény, aki most a karjaidban tartasz, hidd el senki nem érti jobban a jelzéseit, mint te, hiszen te vagy az anyukája!

Hozzátáplálás

A hozzátáplálás kezdetét sem lehet pontosan kőbe vésni, hiszen annyi változó van. Ha kizárólag anyatejet kap a baba, ráérsz 6 hónapos korában elkezdeni kínálgatni. Ha tápszert kap, akkor picit korábban, de a túl korai (4 hónap előtti) kezdet sem ajánlott (felnőttkori túlsúly, cukorbetegség stb). A hozzátáplálás kapcsán van a legtöbb összeütközés a nagyszülőkkel, hiszen anyáink idejében egészen más ajánlások voltak. Rengeteg betegséget nem ismertek, nem ismerték fel a tüneteket, az orvostudomány hatalmasat fejlődött azóta. Ahelyett, hogy nagyit okoskodónak tartanád, inkább avasd be a mostani tudásunk szerinti hozzátáplálási lépésekbe! Partnerként kezeld, hidd el, így később sokkal kevesebb konfliktus lesz a cukorkákból, csokikból, hiszen így a Nagyi is megérti, miért fontos az egészséges táplálkozást elkezdeni már icipici babakorban.

Néhány tény:

  • 6 hónapos kor körül lesz olyan fejlett az emésztés, hogy anyatejen kívül mást is meg tudjon emészteni a baba. Az emésztőrendszer érési folyamatában megjelennek enzimek, fejlődik a bélflóra, a felszívódás hatékonyabbá válik.
  • 6 hónaposan már nagyon érdeklődőek a babák, lassan ülni is tudnak, szívesen kóstolgatnak új ízeket.
  • Nagyjából ennyi idős korra a vaskészleteket feléli a baba, így szükségessé válik a vaspótlás számukra.
A baba táplálása - mert mindenki beleszól és jobban tudja


A legfontosabb lépések a hozzátáplálásban:

  • Időzítés: délelőtt kóstoltassunk, két szoptatás között!
  • Legyünk türelmesek! Nem hajt a tatár, hagyjunk időt egy-egy új alapanyag bevezetésére. Ez különösen fontos amiatt, hogy az esetleges érzékenységeket ki tudjuk szűrni!
  • Kezdhetjük gyümölcsökkel vagy zöldségekkel is. A lényeg az állag: először csak lé/pépes, a későbbiekben adhatunk csak darabos táplálékot!
  • Legyünk kreatívak! Nem kell kőbe vésett szabályok mentén haladni. Mi felnőttek sem vagyunk egyformák. Hagyjunk teret a baba egyéni ízlésének, mindemellett törekedjünk arra, hogy minél több ízzel, étellel megismertessük. Ne korlátozzuk le pl. azzal, hogy ha valamilyen alapanyagot nem szeretünk, azt nem készítjük el neki!
  • A fogzási időszakban jó szolgálatot tesz a kifli, amit tud szopogatni, rágcsálni a baba. Azonban figyeljünk oda, hiszen nagyobb darabok is leázhatnak, leválhatnak a kifliből, ezek fulladásveszélyt okoznak.
  • És hogy miket ne tegyünk a hozzátáplálás során? Ezekhez itt találsz tippeket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top