Gyerekmenü

Étkezéssel kapcsolatos problémák 1.

Kevés anyuka van, akinek a gyermeke úgy felnő, hogy az étkezés kapcsán nem produkál valamilyen érdekességet. Minden anyukának az a célja, hogy babáinkat egészségesen, változatosan tápláljuk, a kis manók azonban néha ellenállnak... vagy tüneteket produkálnak.

Piros popsi:
Ha minden más készítmény a régről megszokott (popsitörlőkendő, krém, fürdetőszer stb.) és a baba nem fogzik, akkor gyanakodjunk csak az ételre a popsi bőrének pirosodása miatt. Ha minden negatív, akkor nézzük végig, milyen új alapanyagokkal ismertettük meg a közelmúltban a babát, illetve mi lehet az, amiből nagyobb mennyiséget fogyaszthatott, ezáltal irritációt okozott? A magas savtartalmú gyümölcsök, zöldségek könnyen vezethetnek ide, így mindenképpen figyeljünk oda, hogy mennyi koktélparadicsomot töm magába az apróság. Könnyen irritálhat az italként fogyasztott gyümölcslé is, ami szintén elég savas. Most azonban, hogy itt a nyár, a popsi könnyen kipirul attól is, ha folyamatosan pelenka van rajta. Minden nap hagyjuk szabadon párszor a babapopsit, hogy szellőzhessen.

Étkezéssel kapcsolatos problémák 1.

Elutasít bizonyos fajta ételeket:
A babák is emberek, még ha minik is. Nekik is lehet rossz napjuk, lehetnek nyűgösek, így ha belefutunk egy ilyen napba, amikor az apróság határozottan ellenáll az etetéssel szemben, ne kezdjünk hatalmi harcokat, semmiképpen ne folyamodjunk erőszakhoz, hiszen ezzel éppen az ellentétét érjük el, a kicsi befeszül, és rossz élmények kapcsol az étkezés tényéhez. Előfordulhat azonban olyan is, hogy a baba elutasít bizonyos zöldségféléket, gyümölcsöket. Ilyenkor viszont legyünk találékonyak és folyamodjunk trükkökhöz. Amit kedvel, abba keverjünk kis adagot a nem kedvelt zöldség- vagy gyümölcsfajtából, próbáljuk így, elfogadja-e. Ha igen, nyert ügyünk van, a későbbiekben apránként emeljük a nem kedvelt alapanyag részarányát. Ha nem, próbálkozzunk tovább. Ha már vannak fogacskák, a püré helyett adjuk mondjuk a kezébe a puha párolt zöldséget. Eleinte nem probléma, ha felfedezi ezeket, ha „játszik az étellel”.

Mindenképpen a „szent cél” lebegjen a szemünk előtt: kedvesen, türelmesen érjük el a babánknál, hogy változatosan étkezzen. A következetességünkre is nagy szükség van: ha folyamatos elutasításba ütközünk, hiába próbáljuk így-úgy, akkor tegyük félre pár hétre az elutasított alapanyagot, majd a későbbiekben próbáljuk ismét. Az pedig semmiképpen ne legyen kiindulópont, hogy anyukaként valamilyen zöldséget/gyümölcsöt/gabonát/húst nem szeretünk! Vegyünk erőt magunkon, és készítsük el szemünk fényének az általunk nem annyira kedvelt alapanyagokat is. Ne vegyük el a lehetőségét annak, hogy ő megszerethesse. A színek, a színes ételek pedig komoly vonzerővel bírnak. Gondoltad volna, hogy a cékla-burgonya pürét a kicsik 99 százaléka elfogadja? Felnőttként biztosan rosszabb arány jönne ki.

A főzés mint energia- és szeretetátadás
A szeretettel, gondoskodással, odafigyeléssel elkészített ételt a babák jobban elfogadják. Ne rá haragudjunk, ha eleve idegesen álltunk neki a főzésnek és a végeredményt elutasítják! Gyermekeink tükröt tartanak csupán. Az ő helyében, te boldogan elfogadnád a mérges anyukádtól az ételt? Ugye nem. Nagyon nehéz és embert próbáló feladat egy gyermek nevelése, de az a kis ember rád lett bízva, és a legfontosabb dolog, hogy mindent biztosíts neki, ami mind a testi, mind a lelki fejlődéséhez szükséges. Nekik pedig egy kiegyensúlyozott, boldog anyukára van szükségük, akik sokat mosolyog rájuk, kedves és gondoskodó. Csak ez számít! 🙂

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top