Gyerekmenü

Gabonafélék a kisbabák táplálkozásában

Adjak glutént a babámnak? Ha igen, mikor? Hogyan? Mi az a glutén, és egyáltalán milyen gabonafélék tartalmazzák? Mikor kezdjük bevezetni a gabonaféléket? Ezekre a kérdésekre igyekszünk válaszokat adni.

A gabonafélék (cereáliák) magas tápértékű, 60-80 százalékos keményítőtartalmuk miatt a legfontosabb és legegészségesebb energiaforrások. Rostokban, fehérjében, vitaminokban gazdagok. Az elmúlt években számos tanulmány utalt arra, hogy a gluténtartalmú ételek bevezetésének időpontja, mennyisége és a szoptatással való összefüggése szerepet játszanak a lisztérzékenység (cöliákia) kialakulásában, ezért fontos, hogy arra az időre essen a glutén bevezetése, amikor a gyermek még nagyrészt szopik. A lisztérzékenység kiváltó oka konkrétan a gliadinnal szembeni érzékenység. A gliadin a glutén egyik összetevője, a búzában, az árpában, a zabban és a rozsban is megtalálható. A kukorica és a rizs gluténmentes gabonaféle.

Gabonafélék a kisbabák táplálkozásában

 

Az eddigi kutatások alapján a javaslat a következő: 4 hónapos kor előtt és 7 hónapos kor után, valamint egyszerre nagy mennyiségben NE vezessük be a glutént a baba étrendjébe. A kockázatot csökkenti, ha szopik a baba, illetve ha a glutén bevezetése után még min. 1-3 hónapig a szoptatás biztosított a baba részére. A szoptatási időszak és a lisztérzékenység fordítottan arányos. Az még nem tisztázott, hogy a hosszú ideig tartó anyatejes táplálás teljes védettséget nyújt-e a cöliákiával szemben.

Gabonafélék a kisbabák táplálkozásában

 

Tehát 6 hónapos kor körül a babák készen állnak mind a gluténtartalmú, mind a gluténmentes gabonák bevezetésére. A gluténmentesnél is tartsuk azt a szabályt, hogy egy hétig csak egyféle gabonát adunk. Lehetőleg mindig a délelőtti szoptatás után, így az esetlegesen előforduló allergiás reakciókat észrevehetjük napközben. A lisztérzékenység legjellemzőbb tünetei: gyakori híg, bűzös széklet, étvágytalanság, haspuffadás, fogyás, gyengeség, nyugtalanság, ingerlékenység.

Gabonafélék a kisbabák táplálkozásában

 

A legcélszerűbb a gabonákat pehely formájában bevezetni. Remek kásákat készíthetünk pelyhesített gabonákból, illetve mivel ezeket feltárt formában adjuk, így az emésztésük is könnyebb a babáknak. A kását keverhetjük már megszokott, elfogadott gyümölcsökkel is, vagy a gabonapelyhet belekeverhetjük a gyümölcspürébe, ezáltal az sűrűbbé is válik. A későbbiekben a gyümölcsös kásák akár komplett köztes étkezésekként is megfelelnek.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top