Gyerekmenü

Így fogja megenni a gyerek a sárgarépát

A sárgarépa fantasztikus narancssárga színével és édeskés ízével a gyerekek többségének a kedvence. Rossz hír: a fütyüléshez azonban vajmi kevés köze van.

A sárgarépa egész évben elérhető, itthon is jól termeszthető, jól eltárolható gyökérzöldség, magas cukortartalma miatt édeskés ízű. Sárga színét a béta-karotin okozza, ami nagy mennyiségben fordul elő benne. A béta-karotin az A-vitamin előanyaga, és ha sok répát eszünk, a bőrünket is sárgásra színezheti. A sárgarépa nyersen székletlazító, párolva székletfogó hatású. A zöldségek közül az elsők között vezethetjük be gyermekünk táplásánál. Igyekezzünk szép, hibátlan zöldséget választani hazai/környékbeli termesztésből.

Előkészítése:
Tisztítás vagy hámozás után alaposan meg kell mosni. Az új répáról elég ledörzsölni a héját, hiszen az annyira vékony, hogy kár az alatta lévő rétegeket is lehámozni róla.
 
Elkészítése:
Főzhetjük, párolhatjuk, süthetjük, fogyaszthatjuk nyersen is. A hozzátáplálás kezdetén a babáknak mindenképpen párolva adjuk, mert az anyatejhez szokott emésztőrendszernek át kell állnia a rostok bontására, ami nem kis feladat. A későbbiekben, amikor már egyedül is rágcsál a baba, adhatunk a kezébe nyers répát is, nagy örömmel csócsálják, nyomkodják a fogzástól duzzadó ínyükhöz.

A sárgarépa minden zöldséggel, gyümölccsel jól párosítható, legyen szó burgonyáról, almáról, barackról, tökfélékről… Ha a sárgarépa ízlik gyermekünknek, nyert ügyünk van, hiszen vegyesen készítve a főzeléket, még az adott esetben a baba számára önmagában kevésbé ízletes zöldségek is jobban elfogadtathatóak, megkedveltethetőek. A vegyes főzelékben a sárgarépa részarányát fokozatosan érdemes csökkenteni, így a baba egyre jobban megérzi és jó esetben meg is kedveli a másik zöldségfélét.

Így fogja megenni a gyerek a sárgarépát

Párolva: Mindig kevés vízben (vagy húslevesben) lefedve pároljuk, azonban ne főzzük agyon, így vitamintartalma is megmarad.

Sütve: Kevés olívaolajjal átforgatva a répaszeleteket serpenyőben vagy sütőben illatosra süthetjük.

Főzelék: Főzelék készítésénél saját anyagával sűrítjük a főzelékeket. Értendő ez alatt, hogy a megfőtt zöldség 1/3-át leturmixoljuk, és ezzel sűrítjük vissza a főzeléket, ez adja a főzelék krémességét. Nagyobb babák esetében, a tejtermékek bevezetése után, adhatunk hozzá natúr joghurtot, tejfölt, tejszínt is. Petrezselyemmel, snidlinggel, turbolyával igazán harmonikus ízt ad. Kókusztejben párolva, korianderrel, lime-mal ízesítve pedig különleges csemege válik belőle.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top