Gyerekmenü

A gyerekek kedvenc gyümölcsei

Almát vagy barackot adjak neki? Miért az édes íz a gyerekek kedvence? Jobb felkészülni, mert indul a gyümölcsszezon.

A kisbabák apró ínyencek. Sokan talán nem tudják, de már a nyolcadik hét körül kialakulnak az ízlelőbimbók, és a magzatvíz kortyolgatása közben a babák már érzékelik a mama által elfogyasztott tápanyagok ízét. Gyakorlatilag már a várandósság alatt hozzájárulunk gyermekeink ízlelésének kialakításához! Éppen ezért fontos, hogy a kismamák változatosan étkezzenek, hogy a babák minél többféle ízzel szemben legyenek nyitottak. A babák az édes íz esetében gyakrabban és szaporábban isznak a magzatvízből, a keserű íz esetében alig-alig kortyolnak. Az édes ízekkel szemben a babák sokkal nyitottabbak, ezért is könnyebb (túlnyomó többségben) az anyatej után a gyümölcsöket elfogadtatni velük.

A legkorábban adható gyümölcsök: az alma, a barack, a cseresznye és a meggy. Ezekkel 6 hónapos kortól próbálkozhatunk. Első körben az almával (először a reszelt alma leve, majd almapüré) szoktunk próbálkozni, de ha éppen derékig járunk a barackszezonban, kezdhetjük azzal is az ismerkedést. A barack szintén nagy kedvenccé szokott válni, és magas folyadéktartalmával a nyári folyadékbevitelhez is nagy mértékben hozzájárul. A babák jellemzően kedvelik a cseresznyét is, a meggy viszont nem szokott egyöntetű fogadtatásra találni. Igyekezzünk a szezon által kínált gyümölcsökből válogatni (a gyermek életkorának megfelelően). Mindig ép, egészséges gyümölcsöt válasszunk, hazai termesztésből, ha lehet, vegyszerrel nem kezeltet.

A gyerekek kedvenc gyümölcsei

7 hónapos kortól pedig jöhet a körte és a sárgadinnye, 8 hónapos kortól a görögdinnye, a ringló, majd 1,5 éves kortól próbálkozhatunk az apró magvas gyümölcsökkel is (ribizli, szeder, eper, málna, áfonya). Ezek bevezetésénél legyünk körültekintőek, hiszen allergiát okozhatnak.

Egy dologra figyeljünk: maradjunk meg a természet adta édes ízeknél. Ne adjunk a kicsiknek mesterségesen édesített ételeket (babakekszek, nápolyik, édes péksütemények…), italokat. Ajándék pedig lehet gyümölcs is, ha már mindenképpen ennivalóval akarunk kedveskedni nekik. Rengeteg elhízott kisgyermekkel találkozhatunk a játszótereken, óvodákban, iskolákban! Pedig apró odafigyeléssel a táplálkozásukra, illetve megfelelő mennyiségű mozgással már a kezdet kezdetén rengeteget tudunk tenni azért, hogy a gyermekkori elhízást elkerüljük. Sok-sok friss gyümölcs, zöldség, napi ötszöri étkezés, és biztosak lehetünk benne, hogy gyermekünk egészséges és normális súlyú lesz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top